ÜNİVERSİTEDEN » GÜ’de Erdal Hoş ile Futbol Sohbetleri
30 Kasım 2022 Çarşamba 

Köşe Yazarı, Futbol Yorumcusu ve Sakarya Üniversitesi Öğretim GörevlisiErdal Hoş, Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Yüksekokulu (BESYO) öğrencileri ile bir araya geldi. GÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen futbol sohbetleri etkinliğinde Hoş, katılımcılara sektör hakkında deneyimlerini sunarak çeşitli konularda bilgiler verdi.

 

Haber: Eda Yaprak Koç, Fulya Taşkesen 

Fotoğraf: Taylan Akıncıoğlu, Hilal Ergene

 

GÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay, GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, GÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Yalçın, GÜ BESYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yılmaz Albayrak, BESYO öğrencileri ve akademisyenleri katıldı.

Etkinlik, yönetmenliğini Erdal Hoş’un yaptığı  “Gol Atan Cepheye” adlı belgeselin izlenmesi ile başladı. Belgeselin ardından Köşe Yazarı ve Futbol Yorumcusu Hoş, program moderatörü Arş. Gör. Hasan Bozkurt Çelik’in sorularını cevapladı. Konuşmasına futbolun tarihine değinerek başlayan Hoş, futbolun olmayan bir şeyi başarmayı hedeflediğini yani olmayan şeye aşık olmayı gösterdiğini ifade ederek futbolun bu zamanda karşılıksız bir aşk haline geldiğini belirtti.

 

“Futbol medyasında çalışmak zor olmasa da bunu zorlaştıran benim” 

Futbol medyasında çalışmanın çok zorluğu olmadığını dile getiren Köşe Yazarı ve Futbol Yorumcusu Erdal Hoş, takım kötüye gidince zorluk olduğunu ve bu durumda kendini kötü hissettiğini belirterek bunu zorlaştıranın kendisi olduğunu söyledi. “Neden sadece futbola destek veriliyor. Türkiye’de sadece futbola destek verilmesi konusuna değinen Erdal Hoş, bu konuda öneride bulundu. Hoş, futbolun spordan ayrılması gerektiğini ifade ederek başka hiçbir oyunda birileri kaybetti diye intihar edilmez” şeklinde konuştu.

Futbolun yayıncılık ve organizasyon açısından da ayrılması gerektiğini söyleyen Hoş, “Futbol profesyonel bir spor değil. Her anlamda ayrı değerlendirmek gerekiyor. Belediyeler desteği buna vermeyebilir sadece futbol okulu açabilirler. Profesyonel kulüplere para yatırmasınlar amatör kulüplere para yatırsınlar” dedi. 

 

“Futbol karşılıksız bir aşk”

Futbolun karşılıksız bir aşk olduğunu dile getiren Erdal Hoş, “Futbol karşılıksız bir aşk hali. Postmodern bir aşk halini almıştır ve bu gücünü bugüne kadar sürdürdü ama bundan sonrasında devam eder mi bundan emin değilim. Çünkü bu zamana kadar 20’inci yüzyılın başından itibaren toprak ve coğrafya ile bir ilişkisi vardı. Şimdi teknoloji ile bu büyük kulüpler evrenselleştikçe hem kendi topraklarını kaybediyolar. İnsanlar artık hikâye aramıyor. Gençler sadece kazanmak istiyor ama bu şekilde sürdürülebilirlik olmaz, böyle bir dünya mümkün değil” dedi. Futbolda kardeşliğin olmayacağına değinen Erdal Hoş, “Ben rahmetli kardeşimle bile maç yaparken kavga ederdim. Saygı duyulur ama o takım bizim kardeşimiz diyemeyiz tüm takımlar bizim rakibimizdir” dedi. Hoş, futbolun iki tarafın da kazanacağı bir oyun olmadığını belirterek kaybetmenin göze alınması gerektiğini ifade etti.

 

"Oyunu oynayanlar taraftarlar"

Oyunu oynayanların futbolcular değil taraftarlar olduğunu aktaran Hoş, sahadakilerin işlerini yaptığını, oyuncunun deli olma hakkının olmadığını ve profesyonel bir iş yaptığını dile getirerek tribündeki taraftarların da deli olduğunu vurgulayarak Gümüşhane’den bir taraftar ile örnek verdi. Taraftarın kış ayında Trabzonsporlu bir futbolcuyu kara kışa rağmen beklediğini ve bunun akıl işi olmadığını belirtti. Bugünkü insanların sorununun oyun oynayamamak olduğunu, oyun oynayamayan insanın mutsuz olduğunu söyleyen Erdal Hoş, “Futbol bence insanlara oyun oynama imkânı sunuyor. Stadyum da herkes bir toteme inanır. Taraftarlık bir aşktır” şeklinde ifadede bulundu.

 

“Dışarıda Trabzon’dan çok daha büyük bir Trabzon var”

Trabzonspor hakkında da görüşlerini bildiren Köşe Yazarı ve Futbol Yorumcusu Erdal Hoş, Trabzonspor’un şansı ya da şanssızlığının şehrin göçü olduğunu söyleyerek, dışarıda Trabzon’dan çok daha büyük bir Trabzon’un olduğunu belirtti. “Trabzon, Trabzon’dan ibaret değil. Batum’dan Çarşamba’ya kadar olan kısım Trabzon” dedi. Dışarıdaki Trabzonspor’un neden hala ayakta olduğunu açıklayan Erdal Hoş, bunun şampiyonluklarla ilgisi olmadığını gurbet ve memleket ilişkisini çok iyi kurduğu için olduğunu ifade etti. Trabzonspor’un nasıl kurulduğuna da değinen Hoş, mecburen kurulduğunu belirterek kurulurken böyle bir amacının olmadığını sonradan oluştuğunu aktardı. Her kulübün farklı bir sosyolojisi olduğunu söyleyen Yazar Erdal Hoş, Trabzonspor’un coğrafya ile çok kuvvetli bir bağının olduğunu belirterek sosyolojik olarak baktığımızda Trabzonspor’a çok ayrı bakılması gerektiğini vurguladı.

Düzenlenen etkinlik, GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır’ın Köşe Yazarı ve Futbol Yorumcusu Erdal Hoş’aplaket taktim etmesinin ardından sona erdi.

Bu haber 434 defa okundu
Yorumlar
Bu Habere henüz yorum yapılmadı.