ÜNİVERSİTEDEN » Otobüs Seferleri Az Olduğu İçin Öğrenciler Dolmuşu Tercih Ediyor
25 Aralık 2021 Cumartesi

Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri ulaşım ücretlerine isyan etti. Gidiş dönüş ücreti toplamda 6,5 Türk Lirası olan dolmuşlara tepki gösteren öğrenciler, kampüs içerisinde ayrıca alınan ücretin ise kaldırılmasını talep ediyor.

Haber: Eda Yaprak Koç

Farklı yerleşim yerlerinde kalan ve ulaşım aracı olarak sıklıkla dolmuşları kullanan öğrenciler, kısa ve uzun mesafede aynı ücret tarifesinin uygulandığını belirterek durumun biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyor. Ayrıca Fatih Dolmuş Hattının kampüs içerisinde uyguladığı 1 Türk Lirası tarifesinden de şikâyetçi olduklarını belirten birçok öğrenci, kampüs içinde fazladan alınan bu ücretinde kaldırılması için yetkililerden yardım talep ediyor. Havalarında soğumasıyla birlikte fakültelerine ulaşımda zorluk çektiklerini belirten öğrenciler konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda, “Ulaşım araçlarını kullanmak zorundayız ama kampüs içerisinde alınan ücretleri doğru bulmuyoruz, bu nedenle çoğu zamanlarda fakültelerimize yürüyerek çıkıyoruz” dedi.

“Otobüslerin sefer sayıları arttırılsın”

Belediye otobüslerinin sefer sayılarının yetersiz olduğunu ve çoğu öğrencinin soğukta daha fazla beklememek için dolmuşları tercih ettiğini söyleyen üniversite öğrencisi Sedanur Saymaz, “Belediye otobüslerinin sefer saatleri çok aralıklı. Bu yüzden bütün öğrenciler dolmuşları tercih ediyor. Şoförler kalabalık nedeniyle araçlara almadıklarında derslere geç kalıyoruz. Dolmuşlarda oluşan yoğunluk nedeniyle pandemi kurallarının hiçe sayılıyor. Belediye otobüslerinin sefer sayısı artarsa dolmuşlarda oluşan yoğunluk azalır. Dolmuşların tercih edilmesinin bir başka nedeni de, otobüslerde geçerli olan otobüs kartı uygulamasının dolmuşlarda zorunlu olmaması ve nakit para kabul edilmemesi” şeklinde konuştu.

“Dolmuş ücretleri fazla değil”

Üniversite öğrencilerinin talepleri doğrultusunda açıklamalarda bulunan Gümüşhane Şoförler Odası Başkanı Muhsin Atalay dolmuş ücretlerinin fazla olmadığını söyledi.  Son günlerde akaryakıta fiyatlarına üst üste gelen zamlara dikkat çeken Atalay, “Dolmuş ücretleri belirlendiğinde akaryakıt fiyatları 7 Türk Lirası idi şuan da ise 11,5 Türk Lirası bu yüzden dolmuş fiyatları fazla değil. Akaryakıta gelen zamların ulaşım ücretlerini etkilemeyecek. Şuan da öyle bir konu gündemimizde yok” dedi.

“Öğrencilerin taleplerini değerlendireceğiz”

Kampüs içerisinde uygulanan ekstra ücret tarifesinin kaldırılmasını isteyen öğrencilerin taleplerini değerlendireceklerini belirten başkan Atalay, “Fatih Dolmuşlarının kampüs içerisinden fakültelere ulaşımda uyguladığı 1 Türk Lirası ücret tarifesini bilmiyorduk. Öğrencilerimizin bu haklı talebini değerlendireceğiz” şeklinde konuştu. Dolmuşlarda yaşanan yoğunluk hakkında açıklamalarda bulunan Atalay, oturan ve ayakta giden yolcu sayısının ayrı olduğunu belirterek, bu sayı dışında yolcu alımı yapılamayacağını ve konuyla ilgili bütün denetimlerin sıklıkla incelendiğini söyledi.

“Otobüs ve dolmuşlar arasında rekabet yok”

Başkan Atalay, öğrencilerin pahalılıktan şikâyet etmesine rağmen Fatih Dolmuşlarının daha fazla tercih edilmesiyle birlikte gündeme gelen rekabet var mı sorusuna, “ Rekabet söz konusu değil. Otobüsler belirli saat aralıklarında, dolmuşlar ise 10 dakika da bir kalktığı için öğrenciler dolmuşları tercih ediyor” dedi. Belediye otobüsleri ve Fatih Dolmuş Hattının uyguladığı ücret tarifesi arasındaki farkla ilgili konuşan Atalay; “Tartışma konusu olan Gümüşhane Belediyesi otobüsleri (2,75 Türk Lirası) ile Fatih Dolmuşları (3.25 Türk Lirası) arasındaki 50 kuruşluk fiyat fark gayet normal. Belediye demek halka hizmet demek, para kazanmak amaçlı değil. Bu yüzden dolmuşlara nazaran daha uygun… Dolmuşlar şahıs olduğu için arada illa ki bir fark olacaktır” açıklamalarında bulundu.

“Öğrencimiz mağdur olmasın”

Son olarak öğrencilerin otobüs kartlarına zor ulaşması noktasında ki taleplerine açıklık getiren Atalay; “Öğrencilerin kampüs içerisi ya da çevresine kart temin edebilecekleri alanlar için Belediye Başkanı Ercan Çimen ile görüşme sağlayacağız. Öğrencilerimizin mağdur olmaması için gereken bütün çalışmaları yapacağız” dedi.