ÜNİVERSİTEDEN » “Kendini anlama ve tanıma” semineri düzenlendi
28 Kasım 2019 Perşembe

Sağlık Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Psikolog Pınar Can öncülüğünde gerçekleşen kendini anlama ve tanıma seminerinde öğrencilerin kişisel problemleri, duygusal problemler, ailevi sorunlar, kişilik ve davranış tipleri gibi konulara değinildi.

HABER: Senanur Usluca, Ramazan Saraç, Ayşe Begisi

Gerçekleşen seminerde konuşan Psikolog Pınar Can, “Size göre sizi tanımlayan özellikler nelerdir?” sorusuyla söze başladı. Can konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kendinizde beğendiğiniz, hoşlandığınız sizi siz yapan en önemli yönler nelerdir? Beğenmediğiniz sıfatlarınız keşke bu bende olmasaydı dediğiniz özelliklerinizin farkına vardınız mı? Farkına vardıysanız bu sizin için önem taşıyacaktır çünkü zayıf yönünüzü bilmeden kendinizi güçlendireceğinizin farkına varamazsınız. İnsanları birbirinden farklı yapan müzik kulağı, yemek becerisi, el lezzetiniz ya da sporla ilgilenmeniz olabilir. Yeter ki siz kendinizi tanıyın ve kendinizi fark etmiş olun.”

‘‘KENDİNİZİ TANIMAKTAN ALIKOYAN ŞEYLER NELER’’

Can, konuşmasında şunları söyledi: “Aslında biz kendimizden ne istiyoruz. Bu aslında bizim kendimizden beklentimiz neyi fazla yaptığımızı fark edip ve geliştirmemiz için bir avantajınız olur. Başkasından beklentiniz çok fazla ise çok net bir şekilde büyük hayal kırıklığı yaşarsınız. Çünkü karşı taraf sizin beklentinizi karşılamak zorunda değil. İhtiyaçlarınız nelerdir neye ihtiyaç duyuyorsunuz daha kendinize güven mi daha girişimci olmak mı ya da daha başarılı olmaya mı ihtiyacınız var. Korkularınız kaygılarınız nelerdir? Sizi gerçekten rahatsız eden yüzleşmekten kaçındığınız durumlar nelerdir: geçmiş mi gelecek mi? Bunu fark ettiğiniz zaman da sorununuzu anlamış ve bununla mücadeleye bir tık daha yaklaşmış olacaksınız.”

“KENDİNİ TANIMA VE ANLAMADA YAŞANAN SORUNDA KISIR DÖNGÜNÜN PAYI BÜYÜK”

Herkesin kendisinde keşfetmesi gereken bir yönünün olması gerektiğini ifade eden Can, “Kendinizden sürekli kaçındığınızı fark ediyorsanız ilkönce bunu belirlemeli ve bununla mücadele etmelisiniz. Bunu belirlemeniz de sizi kendinize bir adım daha yaklaştırır. Kendinizi, günlük yaşamda başınıza gelen olaylar ve rüyanızda gördüklerinizle şartlandırıp sınırlandırmayın. Kendinizi tanımlama ve anlama yolunda size engel olan bir diğer sorun da kısır döngüdür. Sıklıkla tekrar ettiğiniz ne varsa bu sizin kısır döngünüzdür. Sizi peşinden koşturan hayatta takılmanıza neden olan faktörlerden biridir. Sinirlenmek mi sizi başlatan nokta yoksa tartışmak mı? Bu kısır döngünüzü başlatan nokta. Bunu belirlediğinizde çözüme daha kolay ulaşacaksınız” şeklinde konuştu.

“KENDİNİZİ TANIMADA EN ÖNEMLİ FAKTÖR BAKIS AÇISI”

Can, “Kendinizi tanımanızdaki en önemli faktörlerden biri de bakış açınızdır. Kendinizi nasıl görüyorsanız kendinize karşı bakış açınız da ondan kaynaklanabilir. Hayatınız bir çember olsa ve o çemberin içine kendinizi konumlandırsanız nereye konumlandırırsınız. Bu soruyu kendinize sorduğunuzda cevap tam merkezi değil ise kendinizi anlama ve tanımlama yolunda başarılı olamazsınız çünkü kendinizi hayatınızın merkezine koymazsanız. Kendinizi tanımlamak ve tam manasında anlamak için hayatınızda bir denge olması gerekiyor. Böylelikle denge varsa hayatınızdaki sorunlarla mücadele edebilirsiniz. Kendi içinizdekini ne kadar dışa aktarırsanız sizi karşınızdaki o kadar anlar. Hayattaki olaylara karşı yaklaşımınız aslında sizin kişiliğinizi oluşturur. Her olay karsısında nasıl hissettiğinizi nasıl düşündüğünüzü nasıl davrandığınızı fark ederseniz tutumunuzu da belirlemiş olursunuz.  Dolayısıyla kendinizle ilgili de bir fikir sahibi olmuş olursunuz” diyerek sözlerini sonlandırdı