ÜNİVERSİTEDEN » Gümüşhane Üniversitesinde “Gazetecilik Bölümü Dış Paydaş Çalıştayı” düzenlendi
5 Kasım 2019 Salı

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü, Gümüşhane Ajans Muhabirleri ve Yerel Basın Mensupları ile Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi ev sahipliğinde Gazetecilik Bölümü Dış Paydaş Çalıştayı düzenledi.

HABER: VEHBİ DEMİR – ÖZCAN KILIÇ

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Elemanları ve Yerel Basın Mensuplarının katıldığı, Gazetecilik Bölümü Dış Paydaş Çalıştayı Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşti. Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Müge Yılmaz, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Özcan, Gazetecilik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Emre Ş. Aslan, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, Gümüşhane Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hayati Yalçın, Gümüşhane Anadolu Ajansı Temsilcisi Veysel Kara, Gümüşhane İhlas Haber Ajansı Temsilcisi Recep Ergin, Gümüşhane Demirören Haber Ajansı Muhabiri Sinan Uçar, Gümüşhane Olay Gazetesi İmtiyaz Sahibi Bekir Bulut, Gümüşkoza Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüseyin Çelik ve Gazetecilik Bölümü öğretim elemanları katıldı. Çalıştayda Gazetecilik Bölümü ve Yerel Basın arasındaki ilişki, Gazetecilik bölümü ders müfredatı ve yerel basının gazetecilik bölümü öğrencilerine ne yönde katkı sağlayabileceği gibi konular ele alındı.

“ÖĞRENCİLERİN YEREL BASINLA İÇ İÇE OLMASI GEREKİYOR”

Çalıştayda akredite olmanın öneminden bahseden Prof. Dr. Yılmaz, şu cümleleri kaydetti: “Dış paydaş çalıştayı bizim için çok önemli. Yeni nesil fakültelerin en önemli sorunu akreditasyon ve akredite olabilmektir. Bunun için de mutlaka sektörle iş birliği yapmak zorundayız. Sektörden bihaber olunca yetişen elemanlar işinize yarayacak mı yaramayacak mı ayırdında olamıyoruz. Akredite olmanın diğer mesleki yeterlilik çerçevesi içerisinde yer alması çok önemli buradan çıkan çocukların bir artısı olması gerektiğini düşünüyorum. Öğrencilerin yerel basınla iç içe ve yerel basında çalışması ve incelemesi gerekiyor. Anne sütü gibi aslında. O ilk heyecanı sizden tatmaları gerekiyor. Böyle çok emrivaki mi olur? Öğrencilerimizin sizinle temas halinde olmasını çok arzu ediyorum. Bizim işimiz hem alaylılıktır hem okulluluktur, ikisinin kaynaşması gerekiyor.”

“GAZETECİLİK BÖLÜMÜ İLK DIŞ PAYDAŞ ÇALIŞTAYI”

Gümüşhane Üniversitesinde Gazetecilik Bölümü için yapılan ilk çalıştay olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aslan, “Farklı üniversitelerde bu tarz çalıştaylar gerçekleştirildi. Bizim üniversitemizde ilk olacak. Bu çerçevede, çalıştaya yönelik farklı üniversitelerde yapılan çalışmaları da inceleyerek hazırladığım sorular var. Ders programımızı ve ders içeriklerimizi size göndermiştik. Birinci ve ikinci sınıflar olmak üzere iki sınıfımız var. Bu nedenle sadece birinci ve ikinci sınıfların ders programına yer verdik” şeklinde konuştu. Çalıştay, Doç. Dr. Aslan’ın sorularıyla devam etti.

“DİJİTAL ÇAĞIN HIZINA AYAK UYDURUN”

Gazetecilik Bölümü ders müfredatının uygun olduğunu söyleyen Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Köprülü, müfredatla ilgili “Ders içeriklerini inceledim. Özellikle dikkatimi çeken İletişim Sosyolojisi ve İletişim Psikolojisi dersi. İyi kavrandığı zaman arkadaşlarımıza sahada inanılmaz yardımcı olacak. Türk Dili derslerinin olmasını önemsiyorum. Müfredatın dolu dolu olduğunu gördüm. Müfredatı hazırlayan arkadaşlarımız dijitalleşmeye önem vermişler. Bu da konuya hâkimiyetlerini gösteriyor, çünkü biz yazılı basın olarak dijitale geçiyoruz. Yazılı basın maalesef bitmek üzere. Tabi fakültemizin vizyonu üniversitemizin vizyonuna paralel anlamda geliştiren bir bölümdür. Fakültemizin attığı adımlar bunu gösteriyor. Günümüz şartlarına ve geleceğe uygun vizyonunuzu ve misyonunuzu takdir ediyoruz. Gazeteciler için her gün yeni bir dünya yeniden kuruluyor o kadar hızlı büyüyor ki, sizden sadece şunu istiyoruz dijital çağın hızına ayak uydurun” ifadelerine yer verdi.

“EĞİTİM VE PRATİĞİN BİR ARADA OLMASI LAZIM”

Bölüm hakkında tavsiyelerde bulunan Anadolu Ajansı Gümüşhane Temsilcisi Kara, “Mesleğin gittiği yönü iyi tahlil etmişler, iyi tahlil edilmiş ders içeriği var. Bu tartışılmaz burada sadece bir hususun ders olarak gelmesi gerekiyor. Bu da yurttaş gazeteciliği. Çünkü artık bu sosyal medya ile birlikte artık kişisel Youtube kanalları, kişisel Twitter hesapları daha aktif şekilde takip ediliyor. Onun için yurttaş gazeteciliği dersinin içerisinde bir parça değil de ayrı bir ders başlığı liderliğinde diğer fakültelere göre bir iki adım önde olur. Burada olması gereken şey bilimle pratiğin yan yana gelmesidir. Hem eğitimin hem de pratiğin bir arada olması lazım. İkinci sınıftan sonra bence öğrencileri uzmanlaştırmaya çalışalım. Yani kendine bir yol çizsin. ‘Benim artık yolum belirli, ekonomi muhabiri olacağım ben’ desin. Bu durumda derslerini de ona göre planlamalıyız. Müfredatta mümkün olmuyorsa özel ders verelim, gruplar halinde çocukları o branşa göre hazırlayalım. Fakülte bittiğinde her şeyden biraz bilen öğrenciler tercih edilmiyor. Bir konuda uzmanlaşmış öğrenci tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

Çalıştay, programa katılan diğer yerel gazete temsilcileri ve ajans bölge temsilcileri muhabirleri ile valilik ve belediye basın müdürlerinin gazetecilik bölümü hakkındaki değerlendirmeleri ve önerileri ile sona erdi.