ÜNİVERSİTEDEN » Rafet Ataç’tan 55 bin kitap bağışı
18 Ekim 2019 Cuma

Gümüşhaneli Rafet Ataç İstanbul’daki özel kütüphanesinde bulunan 55 bin eseri Gümüşhane Üniversitesi Merkez Kütüphanesine bağışladı.

Haber: Ömer Yıldızcı - Cüneyt Furkan Şahin

Kütüphane Daire Başkanı Dursun Yücel konu hakkında şu şekilde bilgi verdi: “Kütüphanemiz Haziran ayına kadar yaklaşık 50 bin kadar kitaba sahip iken İstanbul’da bulunan bir hemşerimiz Rafet Ataç beyefendinin İstanbul Şişli’de özel kütüphanesinde bulunan yaklaşık 55 bin adet eseri bir kütüphaneye bağışlamak istedi. Biz de Gümüşhane Üniversitesi olarak buna talip olduk.
Çok zengin bir koleksiyona sahip olması dolayısıyla kitapları bizim kütüphanemize bağışlaması noktasında ricada bulunduk. Sağ olsun kendileri de kabul ettiler biz de bu eserleri bağış olarak kütüphanemize kabul ettik.

“KÜTÜPHANEMİZ YAKLAŞIK 150 BİN CİVARINDA KİTAP ALABİLİR”

Yeni gelen kitaplar için kütüphanenin alanın yeterli olduğunu vurgulayan Yücel, “Kütüphanemizyaklaşık150 bin civarında kitap alabilir. Oturma alanları daraltılırsa 200 bine de çıkarılabilir alan olarak yeterli yerimiz var. Yaklaşık olarak 105 bin civarında eserimiz mevcut. Yeni haliyle basılı olarak ayrıca 230 bin civarında elektronik yayınımız var ve 22 civarında veri tabanımız bulunmakta. Kütüphane binamız yaklaşık 5000 kapalı alana sahip. 650 kişi oturma kapasiteli grup çalışma salonları bireysel çalışma salonları ile birlikte 4 tane ayrıca çalışma salonu mevcut salonlarımız da çok konforlu bir ortam okuyucularımız için mevcuttur” ifadelerini kullandı.

“KÜTÜPHANEMİZİN İSMİ DE DEĞİŞTİ”

İsim değişikliği ile ilgili bilgi veren Yücel, “İsim konusunda da bağışta bulunan Rafet Ataç beyefendinin bu yardımseverliği doğrultusunda Üniversite senatomuz, Haziran 2019 tarihindeki toplantısında karar alarak kütüphanemizin ismini Aysın Rafet Ataç kütüphanesi olarak değiştirilmesi konusunda karar almıştır” şeklinde konuştu.

“YENİ GELEN ESERLERİ HİZMETE SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yücel konuşmasına şöyle devam etti: “Şuanda bağış aldığımız eserlerin işlemlerini bitirmeye çalışıyoruz. Burada yapmış olduğumuz işleme göre her bir eserimizin içerisine bir çip yerleştiriyoruz ve bu çiple birlikte o kitaba ait tüm bilgiler ve verilerin katalog bilgilerini yüklüyoruz. Aynı zamanda bu çiple güvenliğini sağladığımız kitapları, bu şekilde okuyucuların hizmetine sunuyoruz. Yücel konuşmasına şöyle sonlandırdı: “Kütüphanemizde Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Bilgi Merkezi ve Şehir Arşivi isminde bir bölüm bulunmakta. Bu bölümde Gümüşhane hakkında yazılmış tüm basılı yayınlar, basılı eserler ve Gümüşhaneli yazarların eserlerinin bulunduğu bir koleksiyon yer almakta. Aynı zamanda Gümüşhane ile ilgili devlet arşivleri genel müdürlüğünün arşivlerinde bulunan belgelerinin kopyaları kütüphanemizde mevcut. Bunları araştırmacılarımızın hizmetine sunuyoruz ve ayrıca istenirse arşivimizde bulunan salonda belge dersleri ve belge okuma dersleri işlenebilir.”