GÜNCEL » Gümüşhane esnafından Türkiye’ye örnek davranış
1 Mayıs 2019 Çarşamba

Altın kalpli insanların şehri olarak bilinen Gümüşhane’de Karşıyaka Mahallesi esnafı, tezgâhta sergilemiş oldukları ürünlerini dükkânlarını kapattıktan sonra malzemelerini kapalı alana taşımak yerine, tezgâhta bırakıyor. Esnaf tezgâhın üzerine sadece yağmurdan ve tozdan korumak için bir çadır veya bez parçası örtüyor. Sabah geldiklerinde ise tezgâhın üstünü açıp kaldıkları yerden işlerine devam ediyor.

Haber & Fotoğraf: Onur Cingöz

Güvenilir iyi kalpli insanların öneminin arttığı günümüzde Gümüşhane esnafının Gümüşhane halkına olan güveni ve iyimserliği dikkat çekiyor. Genel olarak, esnaf dükkânını kapatırken tüm malzemelerini dükkân içine alır. İçine aldığı malzemeler ile dükkânın kepenklerini indirir, kitler. Ancak bu manzaraya Gümüşhane’de rastlamak pek mümkün değil. Esnafa bu güvenceyi veren Gümüşhane’nin altın kalpli insanları.

Esnaf bu manzaradan memnun

Gümüşhane esnafından Karşıyaka market sahibi Mustafa Dal konu ile alakalı şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 10 yıldır bu mesleği yapmaktayım. Bu süre boyunca bir defa olsun tezgâhımı içeriye taşımadım. Kapıma hiçbir zaman kepenk vurmadım. Bana ait eşyalar gündüz tezgâhta sergilendiği gibi gece boyu da dışarıdadır. Bunun sebebi Gümüşhane halkına ve Gümüşhane’ye gelen öğrenci arkadaşlarımıza olan güvenimizdir. Ben esnaf olarak bu durumdan memnunum. Çünkü bilirim ki insanların birbirine güveni kalmadı”

Dal şunları da sözlerine ekledi: "İnsanlar bırakın malzemelerini korumayı, canlarını dahi koruyamıyor. Dünya her geçen gün kötülüklerin ve hırsızlıkların çoğaldığı bir yer haline geldi. Bugüne kadar dükkânımızda Gümüşhane’nin en işlek caddesinde olmasına rağmen hiçbir hırsızlık olayı ile karşılaşmadım. Burada bulunan halk ile aramızda güven problemi yok. Bu davranışımızın tüm Türkiye’ye örnek olmasını temenni ederiz"

İhtiyacı olan alabilir

Dal sözlerine şu ifade ile devam etti: "İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız istedikleri zaman tezgâhta bulunan eşyalarımızdan alabilirler. Dükkân açık veya kapalı olsun fark etmez. Bu davranışı sergilememizin başlıca nedenlerinden birisi de zaten bu. İhtiyaç sahiplerine yardımcı olmak ve onların kendilerini yalnız hissetmemesini sağlamaktır. Çünkü inanırız ki veren el alan elden üstündür. İsteriz ki sesimiz duyulsun ve uyguladığımız bu davranış tüm Türkiye genelinde uygulansın."

Manav sahibi Dal üniversite öğrencileri için, "Gümüşhane’nin yerli halkına olan güvencemiz her ne kadar sonsuzsa, Gümüşhane’ye okumaya gelen öğrenci arkadaşlarımıza da güvenimiz sonsuzdur. Esnaf arkadaşlarımız ve okumaya gelen misafir arkadaşlarımız arasında bazen sorunlar olabiliyor. Öğrenci arkadaşlarımız zannetmesin ki onları dışlıyoruz veya yabancı göz ile bakıyoruz. Onlar da bu altın şehrin birer ferdidir. Her birinin yeri ayrıdır ve özeldirler. Sonuçta onlar bize emanettir. Zamanı geldiğinde biz geleceğimizi onlara emanet edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Başka şehirde yapamazdım”

"Eğer başka bir yerde esnaflık yapsaydım halkına veya bulunduğum çevreye güvenerek bu hareketi sergileyemezdim" diyen Dal, sözlerine şu şekilde devam etti, "Bu davranışımız buradan aldığımız bir özgüvendir. Başka yerlerde insanlar bırakın sokakta bulunan eşyaları, kilitli olan arabaları, kepenkleri kapalı olan dükkânları dahi soymaya çalışıyor. Durum bu olduğunda ister istemez esnaf arkadaşlarımız savunmaya geçiyor. Bu hoşgörünün ve güvenin sadece Gümüşhane’de kalmasını değil, her yerde olmasını temenni ediyorum. Ufak bir hareket gibi gözükebilir ama inanın güven içinde yaşamak dünyanın en güzel hissi olabilir. Akşam eve gittiğimde 'Acaba ekmek teknemin başına bir şey geldi mi? Acaba dışarıda bıraktığım malzemelerime bir şey oldu mu?' şeklinde düşüncelere sahip değilim. Çünkü böyle bir şey mümkün değil.  Gümüşhane halkı bunu yapmaz ve kendine yakıştırmaz”

“Konuyu üst mercilere taşımayı düşünüyorum”

Mevcut esnaflık anlayışını beğenmeyen Dal; “Sergilemiş olduğumuz bu hareketin sadece bize özgü kalmasını istemiyoruz. Her yerde uygulanmasını istiyoruz. Bununla alakalı çalışmada bulunacağım. Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğinin yapacağı ilk toplantıda bu olayı masaya yatırmayı ve kooperatif başkanımızda dâhil olmak üzere tüm esnaf arkadaşlarımıza sunmayı düşünüyorum. Eğer kabul edilir ve bu konu ile alakalı çalışmalar yapılırsa ne mutlu bize. Bir bakmışsınız esnaflık anlayışı birden değişivermiş. Kapılarına kat kat kilit vuran, paslı kepenkleri duvar gibi dükkân girişlerine indiren esnaflar yok olmuş" ifadelerini kullandı.

Son olarak Dal, "Dükkânlar açıkken tezgâhta sergiledikleri ürünlerini, dükkânlarını kapattıktan sonra yine tezgâhta bıraktıkları, dükkânda olmadıkları zaman dahi adeta tezgâhlarının ve ürünlerinin başındaymış gibi güvende bıraktıkları bir esnaflık anlayışı doğuvermiş. Kulağa hoş gelen bir düşüncedir bu. Umarım bu davranışı tüm esnaf arkadaşlarımız tarafından uygulatabiliriz” şeklinde temennilerde bulundu.