GÜNCEL » Niğdeli hurdacıdan şehide saygı çizimi
1 Mayıs 2019 Çarşamba

Gümüşhane’de hurdacılık yapan Yılmaz Özgün, yaklaşık 300 metrekarelik alan üzerine kurulu hurda deposunun duvarına 15 Temmuz şehidi Ömer Halis Demir’in illüstrasyonunu yaptırdı. Gümüşhaneli ressam Muharrem Muslu tarafından bir haftada çizilerek büyük ilgi gören duvar resmi Gümüşhane halkının gurur kaynağı oldu.

Haber & Fotoğraf: Reşit Veli Akbulut

Yıllardır baba mesleği olan hurdacılıkla uğraşan Yılmaz Özgün, birkaç şehir değiştirmek zorunda kalsa da mesleğinden asla vazgeçmez. Niğdelilerin yaygın olarak yaptığı hurdacılık mesleğine yıllarını veren Özgün, on beş yıldır Gümüşhane’de severek yaşıyor. Daha önce Antalya, Sivas, Kayseri ve İstanbul’da da hurdacılık ve geri dönüşüm sektöründe çalışır. Fakat bu iller arasından kendisini en çok bağlı hissettiği ilin Gümüşhane olduğunu ve burada iş yapmaktan zevk aldığını belirtiyor. Yılmaz’ın hurdacılık yaptığı yerin duvarına 15 Temmuz şehidi olan Ömer Halis Demir’in illüstrasyonunu yaptırması ise Gümüşhane halkı tarafından oldukça ilgi görür.

“Şehidine saygısı olmayanın kendisine de saygısı yoktur”

Yılmaz, duvardaki Ömer Halisdemir’in, portresini, arkasındaki zeytin ağacını ve Türk bayrağının çizimini bir hafta gibi kısa zamanda Muharrem Uslu tarafından yapıldığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu memleket 15 Temmuz darbe gecesi her şeyini Ömer Halisdemir’e borçludur. O olmasaydı ve o gece karargâh ele geçirilseydi eminim ki bu gün daha kötü bir konumda olurduk. Millet olarak ona çok şey borçluyuz ve bu borcumuzu ödemenin yolu onu hatırlamak ve hatırlatmaktır. Ben de bu kıymetli insanı unutmamak ve insanlara hatırlatmak için bu resmi seçtim. Şehidine saygısı olmayanın kendisine de saygısı yoktur. Resimle ilgili insanlardan olumlu tepkiler alıyorum. Belediye başkanımız Ercan Çimen’de çalışmamı çok beğendi.”

Gökyüzü umudu, zeytin dalı barışı temsil ediyor

Resimde hiçbir kısmın önemsiz ve öylesine yapılmış çizgiler olmadığını her birisinin farklı bir anlam taşıdığının altını çizen Yılmaz, “Duvar resminin arka planını oluşturan mavi gökyüzü ve beyaz bulutlar umut ve sevgiyi temsil ediyor. Kullanılan bu renkler çevreye adeta renk katıyor. Gören herkesin dikkatini çekiyor. Şehit Ömer Halisdemir’in arkasında yer alan büyük Türk bayrağı da görenlerin dikkatinden kaçmıyor. Resimde dikkat çeken bir başka detay ise zeytin ağacıdır. Barışın ve güvenin sembolü olduğu için zeytin ağacı simgesini kullandık. Zeytin ağacı bir başka yandan ise askerimizin başarı ile tamamladığı Zeytin Dalı Harekâtı’na bir göndermede bulunuyor. Resimde zeytin ağacının yanında Gümüşhane’ye özel kuşburnu ağacı, çam ağacı ve meyveleri yer alıyor. Aynı zamanda Harşit çayı üzerinde bulunan bir köprünün de çizimi mevcuttur.” Yılmaz, bu figürlerin tamamen Gümüşhane’yi temsil etmesi için yapıldığının altını çiziyor.

Zeytin Dalı Harekâtı’nda hayatını kaybeden şehitlere de dikkat çeken Yılmaz, “Ülkemiz için canını veren şehitler bu vatanın gururudur. Onlara minnet borcumuzu asla ödeyemeyiz. Keşke imkânımız olsa da her yere şehitlerimizin portresini yaptırsak. Kendi duvarımız ancak bu kadarına yetti. Ben Niğdeliyim, Ömer Halisdemir de Niğdelidir. Hemşehrimiz olur. Niğde halkı olarak şehidimizle gurur duyuyor ve fırsat buldukça mezarını ziyaret ediyoruz.” diyerek şehitler hakkındaki duyarlılığını gözler önüne seriyor.

“Dünyada geri dönüşüm önemli bir konumda olacak”

Çevre temizliğine büyük ölçüde fayda sağlayan ve ekonomiye büyük bir katkıda bulunan hurdacılar, teknolojinin gelişmesi ile daha önemli hale gelmeye başladı. Geri dönüşüm yöntemlerinin artması ve demir, bakır gibi madenlere duyulan ihtiyacın çoğalması hurda ve geri dönüşüm alanında hizmet veren şirket ve kişilerin sektörünü genişletmiş oldu. Aynı zamanda sürdürülebilir bir dünya için geri dönüşüme yatırım yapmak artık bir ihtiyaç haline geldi. Gümüşhane’nin dönüşüm alanında ciddi bir potansiyel olduğunu ve mesleğinin gelecekte önemli bir konuma geleceğini belirten Özgün, “Gümüşhane organize sanayi bölgesine yapılacak yeni yatırımlar, şehrin ekonomisine katkı sağlayacağı gibi bizim sektörümüze de yararlı olacaktır. Hurdacılık ve geri dönüşüm işinin en güzel yanlarından bir tanesi de günün sonunda elinizde birikmiş olan birçok gereksiz ve işe yaramaz gözü ile bakılan malzemelerden işe yarar ve kullanışlı bir şeyler çıkartabilmektir. Kendi işyerimin çatısını ve duvarlarını bu şekilde yaparak tasarruf ettim. Kullandığımız malzemelerin birçoğu tamir edilebilir veya geri dönüştürülebilir. Önümüzdeki yıllar içerisinde bu mesleğe ihtiyaç daha çok artacak ve bence dünyada geri dönüşüm çok önemli bir konumda olacak, çünkü olması gereken budur. Kendi alanımız diye söylemiyorum ama geri dönüşüm dünya için çok önemli bir durumda. Paslanmış metalleri, kullanılmayan plastikleri, doğaya zararlı türlü maddeleri topluyoruz. Bir nevi dünyayı kurtarıyoruz. Düşünsenize su içtiğimiz küçücük bir pet şişe bile doğada yüzlerce yıl kaybolmuyor. Kaç insan ölüyor bu sürede ama bir pet şişe yok olmuyor.  Bu şekilde düşündüğümüz zaman bu sektörün ve bu mesleğin önemini anlarız. Gelecekte çok ihtiyaç duyulan bir meslek olduğuna inanıyorum ve yıllar geçtikçe üzerimize düşen işin artacağını hissediyorum.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.