ÜNİVERSİTEDEN » Pembe Kimlik Filminin Galası Yapıldı
16 Mart 2019 Cumartesi

Haber: Yasemin Kartal

Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri tarafından çekilen ve Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinin Çıkrık Köyünde yaşayan çift cinsiyetli insanları konu alan ‘Pembe Kimlik’ adlı belgesel filminin galası gerçekleştirildi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda yapılan galaya çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım sağladı.

Gümüşhane Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinemacılık bölümü Dr. Öğretim görevlisi Burak Türten’in danışmalığını yaptığı filmde, filmin yönetmenliğini Sinemacılık bölümü öğrencisi Tolunay Tekmek, görüntü yönetmenliğini ise Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisi Abdurrahman Demir üstlendi. Belgeselde Çıkrık Köyü’nde yaşayan çift cinsiyetli insanların yaşadığı zorluklar yer aldı.

Galanın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, “ Bu uygulamalı işlemi yapanları ve bu işte başarı elde edenleri görmek bizi mutlu ediyor. Bizi mutlu etmesinden daha çok sizlere güven veriyor. Burada diğer öğrencilerimize örnek oluyor. Onların bu çalışmasının sizleri de cesaretlendireceğini ümit ediyorum. Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencisinin böyle bir projede görüntü yönetmenliği yapması beni ayrı bir mutlu ediyor açıkçası. Bunların bizim katkılarımızın birer meyvesi olduğunu düşünüyorum. Böyle güzel işlerle mutlu oluyoruz. Bizim de motivasyonumuz tazeleniyor” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Kaan Gez: “Kadronun güzel ürünü”

Bu tür etkinlikleri önemsediğinin altını çizen Medya merkezi koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez, “Öğrencilerimizin hepsini bu tür uygulama birimlerinde görmek çok istiyorum. Bu uygulama birimleri inanın size çok şey katacaktır. Bizde Halkla ilişkiler alanında projeler üretmeye başladık. Umarım bizde güzel sonuçlar elde ederiz. Bunu olabildiği kadar değerlendirmek çok önemli. Pembe kimlik Filmi de bu kadronun güzel bir ürünü” diyerek film ekibini tebrik etti.

Burak Türten: “Filmi 3-4 kişi çekmiş olabilir fakat bunun alt yapısında onlarca hoca ve yüzlerce öğrenci arkadaşımız var”

Film gösterimi sonunda filmin danışmanlığını gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten, “Geçtiğimiz yıl çekmeye başlanılan film nihayetinde bu tarih itibarı ile tamamlanmış oldu. Yoğun bir emek söz konusu. Riskli bir konuydu yani daha doğrusu muhafazakar bir yerde onlaın içine girmek onlardan birisi olmak çok zor. Film ekibi bunu yapmaya çalıştı ve nispeten başardılar. Filmi 3-4 kişi çekmiş olabilir fakat bunun alt yapısında onlarca hoca ve yüzlerce öğrenci arkadaşımız var. Bu bir ekip işi.  Tüm iletişim fakültesindeki hocalarıma, üniversitemizde ki emeği geçen hocalarıma, arkadaşlarımıza destek olan öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tolunay Tekmek: “muhabir benim gözümü korkuttu”

Çektikleri zor süreçleri anlatan filmin yönetmenliğini üstlenen Tolunay Tekmek,  “Biz belgesel filmlerini genellikle toplum sorunlarını dile getirmek amaçlı belirliyoruz. Telefonumda Anadolu ajansının haberlerine üye olmuş ve bildirimlerini açmıştım. Bir sabah bu konuyla ilgili bir habere denk geldim. İlk olarak danışman hocam Burak Türten ile paylaştım. Hocam konunun çekilebilir güzel bir konu olduğunu fakat çok riskli bir konu olduğunu söyledi fakat ben bu filmi çekmeyi kafama koymuştum. Haberi yazan muhabir ile iletişime geçtiğimde muhabir benim gözümü korkuttu. Köydeki insanların saldırgan tipli olduğunu ve bizi köye asla almayacaklarını söyledi” diyerek sözlerine devam etti.

Tolunay Tekmek: “Otostop çekerek tüm köylerin muhtarlarına ulaştım”

Çekim sürecini anlatan filmin yönetmeni Tolunay Temek çekimin başlangıcına ilişikin, “Araştırmak için yola koyulduğumda köyün tam olarak nerede olduğunu bilmiyordum. Sadece Diyarbakır ve Urfa arasında bir köy olduğunu biliyordum. Haritadan baktığımda 4 tane köy olduğunu öğrendim. Otostop çekerek tüm köylerin muhtarlarına ulaştım ve numaramı bırakarak böyle bir olaydan haberdar olduklarında bana ulaşmalarını istedim. Kimseden ses çıkmayınca Gümüşhane’ ye dönmeye karar verdim. Yola çıktığımda bir telefon aldım. Bir muhtar köyün adresini bulduğunu ve ne zaman geleceğimi sordu. Ben ona yolda olduğumu ve Gümüşhane’ye döndüğümü söyledim. Gümüşhane’ye geldiğimde şans eseri çift kimlikli olan bir arkadaşımızın Gümüşhane Üniversitesi beden eğitimi öğretmenliğini bitirdiğini duydum. Besyo da ki bir hoca ile iletişime geçerek köye ulaşmayı başardım. Abdurrahman arkadaşımla birlikte filmi çekmek için yola koyulduk” dedi.

“Ekipmanların hepsini okuldan temin ettik”

Film çekiminde hangi teknik ekipmanları kullandıklarını anlatan filmin Görüntü Yönetmeni Abdurrahman Demir, “Konu belirlendikten sonra ön hazırlık çalışmaları başlandı. Belgeselin bir senaryosu olmadığı için nasıl bir çekim gerçekleştirmemiz gerektiğine dair danışman hocamızla bir çok toplantı gerçekleştirdik. Ardından ekipmanlarımızı ayarladık. Ekipman olarak bir ses cihazı götürdük. Ekipmanların hepsini okuldan temin ettik. Ardından çekimleri gerçekleştirmek için yola çıktık” şeklinde konuştu.