ÜNİVERSİTEDEN » Rektörümüz UNIDOKAP Karadeniz Sempozyumuna katıldı
29 Kasım 2018 Perşembe

Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde “Biyoçeşitlilik” temasının işlendiği 2. Uluslararası Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDOKAP) Karadeniz Sempozyumu düzenleniyor. UNIDOKAP bölgesi üniversiteleri akademisyenleri, yurt dışından gelen akademisyenler ileöğrenciler katıldığı ve3 gün sürecek sempozyumda bölge üniversitelerin katkılarıyla oluşan çok sayıda güncel çalışma, biyoçeşitlilik, Karadeniz, doğal kaynaklar ve çevre konuları hakkında fikir alışverişi yapılacak.

Haber: Niyazi Poyraz

Başlıca amacı yeni araştırmaları duyurmak, bilim insanları arasındaki iş birliğini artırmak, Sucul, Karasal ve Mikrobiyal Biyoçeşitlilik konusunda farklı ülkelerden uzman araştırmacıları bilimsel camia ile buluşturmak olan 2. Uluslararası Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDOKAP) Karadeniz Sempozyumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’de başladı. “Biyoçeşitlilik” temasının işlendiği uluslararası sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, OMÜ Devlet Konservatuvarı Geleneksel Türk Müzikleri Anasanat Dalı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan Türk Müziği Topluluğunun müzik dinletisiyle devam etti. Sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı ve OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Güneş yaptı. Güneş konuşmasında, “Sempozyumumuzda 3 gün boyunca bölge üniversitelerimizin değerli katkılarıyla oluşan çok sayıda güncel çalışma ile biyoçeşitlilik, Karadeniz Bölgesi, doğal kaynaklar ve çevre konusunda fikir alışverişinde bulunacağız. Sempozyum boyunca toplam 150 bilimsel çalışma tebliğ edilecek, 7 farklı ülkeden farklı çalışma konularında 10 değerli bilim insanı çağrılı tebliğlerini sunacaktır” diyerek sempozyum hakkında bilgiler verdi.

Bilgiç: “Biyoçeşitlilik konusunu bütün üniversitelerimizin ortak kararıyla belirledik”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç de,“DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği şuanda Karadeniz bölgesindeki 9 şehrimizde yer alan 10 üniversitenin içinde bulunduğu bir çatı kuruluştur. ‘Biyoçeşitlilik’ konusunu bütün üniversitelerimizin ortak kararıyla belirledik ve biyoçeşitliliğin ne kadar önemli bir konu olduğunu hepimiz biliyoruz. 3 gün sürecek bu sempozyumda konuyla alakalı çok değerli sunumların gerçekleşeceğinden eminiz. Biz insanoğlunun temiz havaya, suya ve gıdaya olan ihtiyacımız bilinmekte. Bunun için dünya ve Türkiye büyük yatırımlar yapmakta. 2017 yılı için Türkiye’nin çevre koruma amacıyla harcadığı paranın 36 milyar TL olduğu TÜİK rakamlarında açıklandı. Bu 36 milyar TL‘nin yüzde 50’ye yakını atık yönetimine yüzde 35 civarında atık su yönetimine yüzde 6,5 civarında biyoçeşitliliğin korunmasına yüzde 3,5 civarında da temiz su kaynaklarının korunmasına harcandığını görüyoruz. Özgür bir vatan bırakacağız diye uğrunda şehit olduğumuz vatan topraklarının gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde teslim edilmesinin bir başka yolu da bu toprakların o nesillerin sağlıklı bir hayat sürmelerine imkân verecek şekilde bırakılmasıdır” dedi.

Mengi: “Yakında ciddi bir gıda sorunuyla karşılaşacağız”

DOKAP Bölge Başkanı Yusuf Mengi ise, “Bilim adamları yakın gelecekte insanların ciddi bir gıda sorunuyla karşılaşacağı görüşündedir. Bugün burada gerçekleşen sempozyumda akademisyenlerimizin sunacağı görüş ve öneriler sadece bölgemizin biyoçeşitliliği için değil, ülkemizin de biyoçeşitlilik alanında yürüttüğü çalışmalara önemli katkılar sunacaktır” açıklamasında bulundu.

Zeybek: “Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler de katkıda bulunmak istedik”

Ülkemizin biyoçeşitlilik açısından çok önemli bir yerde olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Zengin biyoçeşitliliğe sahip bir alan olarak kabul edilen Karadeniz Bölgesinin bu çeşitliliğini korumak ve sürekliliğini sağlamak adına neler yapabiliriz. Bu konuda ne tür çalışmalar olabildiğini görmek amacıyla ulusal ve uluslararası alandaki bilim insanlarının toplandığı 2. Uluslararası UNIDOKAP Karadeniz Sempozyumuna Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler de yaptığımız çalışmalarla katkıda bulunmak istedik” dedi.

Karadeniz Bölgesininküresel ölçeklere göre zengin biyoçeşitliliğe sahip bir alanolduğunu vurgulayan Zeybek,“Dolayısıyla bu zenginliğin yarattığı fırsatlar ve kaynaklar bize önemli sorumluluklar yüklemektedir. Ülkemizin biyoçeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir olması için çok sayıda bilimsel, ekonomik, sosyolojik işbirliği programlarına ihtiyacı var. Bu nedenle de burada yapılan işbirliğinde bulunup görüşlerimizle katkı sağlamak adına bu sempozyum bizler için çok önemlidir. İnanıyorum ki sempozyumdan çıkacak bildiriler Karadeniz Bölgemiz adına önemli çalışmaları içerecektir. Bu nedenle de 3 gün sürecek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’i ve tüm üniversite camiasını tebrik ediyor, sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Sempozyuma ayrıca, UNIDOKAP bölgesi üniversiteleri akademisyenleri, yurt dışından gelen akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 3 gün sürecek sempozyumda bölge üniversitelerin katkılarıyla oluşan çok sayıda güncel çalışma, biyoçeşitlilik, Karadeniz, doğal kaynaklar ve çevre konuları hakkında fikir alışverişi yapılacak.