ÜNİVERSİTEDEN » Anadolu Üniversitesinden “Etkileşimli Televizyon Cihazı” patenti
26 Kasım 2018 Pazartesi

Yaptığı çalışmayla Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden patent alan Dr. Öğr. Üyesi Birgül Güler Taşdelen konuyla ilgili bilgi verdi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de, Taşdelen’in aldığı patent hakkında düşüncelerini dile getirdi.

Haber: Niyazi Poyraz

Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Birgül Güler Taşdelen, yaptığı çalışmada “Etkileşimli Televizyon Yayıncılığına Yönelik Etkileşimli Televizyon Cihazı” buluşunun patentini aldı.

Patentini aldığı buluşu hakkında bilgiler veren Taşdelen, “Başvuruya konu edilen buluşta, TV kutusunda / kartında yapılandırılmak üzere kullanılan bir uzaktan kumanda alıcısı, Rx / Tx modülü, MCU modülü ve bir bağlantı elemanı içeren TV cihazından bahsedilmektedir. Buluş, MCU modülü ve Rx / Tx modülünden alınan bir sinyali, TV kutusunu veya kartını kontrol etmek için kontrol sinyaline dönüştürmektedir” dedi.

Taşdelen: “Buluşla amaçlanan izleyicinin içeriği kendine özgü bir biçime getirebileceği yayıncılık modeli yaratmaktır”

Buluşu hakkında bilgi veren Taşdelen, “Televizyon yayıncılığına farklı standartlar kazandırmış, kişisel bir dünya modeli olan etkileşimli televizyon yayıncılığına yönelik etkileşimli televizyon cihazı ile ilgilidir. Buluş özellikle, televizyona, uydu alıcısına, kablo TV ve benzeri televizyon alıcılarına bağlanabilen veya entegre olabilen, içeriğinde bulunan modüllerin yayın sırasında aktifleşerek televizyon ekranında görüntülenmesini sağlayabilen bir cihazdır. Bu cihazla amaçlanan, yayını alan izleyicinin o anda seyretmekte olduğu programın tüm içeriği ile etkileşime girerek yayın akışını değiştirebileceği ve içeriği kendine özgü bir biçime getirebileceği yayıncılık modeli yaratmaktır” dedi.

Zeybek: “Köklü bir üniversiteden bir patent alınması bizi memnun etti”

Buluşunun Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İletişim Bilimleri alanında alınan ilk patent olması nedeniyle önemli olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Bilindiği üzere günümüzde televizyon, internet ve sanal medya alanında büyük gelişmeler yaşanılıyor. Tabi bu gelişmeler sadece teknolojik boyutta değil, toplumsal boyutta da etkili oluyor. Bu alanda yapılmış birçok çalışma bulmak mümkündür. Ayrıca alınan patentin Anadolu Üniversitesi gibi köklü bir üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde alınmış ilk patent olması bizlere ayrı bir heyecan ve memnuniyet verdi.Anadolu Üniversitesinde ÖYP programı ile doktorasını yaparken çalıştığı alanla ilgili olarak aldığı patentten dolayı hocamızı tebrik ediyorum” açıklamasında bulundu.