ÜNİVERSİTEDEN » Gümüşhane Üniversitesi “Sessiz Dünyalara Yankı” için start verdi
26 Ekim 2018 Cuma

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde gerçekleştirilen seminerde, Konuşan Eller Onursal Başkanı Burak Baloğlu, işaret dili ve önemi hakkında konuşarak kısa bir eğitim verdi.

Haber: Çelebi Akbıyık- İsa Turgut- Umut Gökdaş- Yunus Koyun-Seda Fırın

Gümüşhane Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde “Sessiz Dünyaya Yankı Ol” isimli bir seminer düzenlendi. Konuşan Eller Onursal başkanı Burak Baloğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı seminerde işitme engellilerle iletişim ve işaret dilinin önemine değinildi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği seminerde katılımcılara işaret dili alfabesi eğitimi verildi. Kısa süren eğitimin ardından katılımcılarının sorularını yanıtlayan Onursal Başkan Burak Baloğlu işaret dilinin önemi ile ilgili olarak şunları söyledi: “İşaret dili işitme engellilerin kendi aralarında anlaşmak için oluşturmuş olduğu bir dildir. Türkiye'de yaklaşık olarak dört milyona yakın işitme engelli arkadaşımız var ve bu bireylerin kendilerinin iletişim kurmaları için bir dildir. TDK de  bununla alakalı olarak bir dil oluşturdu. Milli Eğitim Bakanlığı üzerinden, halk eğitim aracılığıyla ve federasyon aracılığıyla eğitim vermeye devam etmektedir.”

“İşaret dili uzmanları topluma ses oluyor”

Konuşmasında işaret dili uzmanlarının toplum için önemine de değinen Baloğlu konuyla ilgili olarak, “İşaret dilinin toplumda çok olması onların tercümanı olmaları onların yaşadığı sorunları duyan ve konuşan ve birçok akademik insana, insanlara bilim adamlarına ve topluma daha çok halka hitap etmelerine yardımcı olabilirler” dedi.

“İşaret dili kursları yeterli sayıda değil”

İşaret dilinin toplumdaki bilinirliğinin yetersizliğine ve eğitimdeki önemine vurgu yapan Baloğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “İşaret dilinin yaygınlaşabilmesi için, bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından işaret dili kursları var fakat bunun yeterli olmadığı kanaatindeyim. İşaret dili öğrenmek isteyen ve öğrenen arkadaşlarımız bulundukları illerde işitme engelliler derneklerini ziyaret ederek onlarda pratik yaparak daha çok bu dili öğrenmeye teşvik edebilirler.”

“İşaret dili öğrenin, sessiz dünyalarına yankı olun”

İşaret dilinin  toplumda  birlinirliğinin azlığından yakınan Burak Baloğlu, “İşitme engellilerle normal konuşan bireyler birçok faaliyet yaparak konuşan ellerde olduğu gibi  bir çok faaliyet yaparak kaynaşırlarsa işaret dili için hem sosyal, hem  kültürel hem de okuldaki faaliyetleri dışında  faaliyet yürütebilir. Mesela üniversite öğrencisi olan arkadaşlarımız kötü alışkanlıklardan uzak durarak, İşitme Engelli derneklerine giderek oradaki arkadaşlarımızla iletişim kurabilir onların seslerine, sessiz dünyalarına yankı olabilirler” dedi.

Verilen eğitimlerle birlikte eğlence dolu  dakikalarında yaşandığı seminer, konuklara verilen plaketler ile son buldu.