ÜNİVERSİTEDEN » Ödüllü Yönetmen Turgay Kural GİF'te
30 Nisan 2018 Pazartesi

Gümüşhane Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından 2.si düzenlenen "Bir Bilene Sor" adlı programda, "Cibik"ve "Bulak"  belgesel filmleri ile Altın Koza Film Festivali, Altın Portakal Film Festivali gibi çok sayıda festivalden ödül alan Akademisyen, Ardahan Üniversitesi Rektör Basın Danışmanı ve Yönetmen Turgay Kural ağırlandı.

Haber: Muhammed Bulut

Fotoğraf: Fatih Göloğlu & Mehmet Emin Yücel

GümüşhaneÜniversitesi Sinema Kulübü tarafından 2.si düzenlenen "Bir Bilene Sor" adlı programda, ‘Cibik’ ve ‘Bulak’  belgesel filmleriyle çok sayıda ödül alan Akademisyen ve Yönetmen Turgay Kural ile söyleşi düzenlendi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen söyleşiye akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Bir Bilene Sor adlı program, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör. Sinema Kulübü Akademik Danışmanı Burak Türten’in yaptığı açılış konuşması ile başladı. Öğr. Gör. Türten, "2017-2018 eğitim öğretim yılında birçok etkinlikte öğrencilerimizle buluştuk. Bu tür ders dışı etkinliklerin sizler için faydalı olacağını düşünerek hareket ettik. Bu etkinliğimizde de temel gayemiz bu yönde oldu. Bundan sonra da çeşitli etkinlikler ile bir arada olacağız ve ufkunuzun gelişmesi adına elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz." dedi. Öğr. Gör. Türten'in konuşmasının ardından Yönetmenliğini Turgay Kural'ın yaptığı "Cibik" ve "Bulak" belgesel filmleri izlendi.

"Cibik hayatımın en önemli belgeseli"

İzlenen filmlerin ardından Turgay Kural ile söyleşi gerçekleştirildi. Belgesel filmi çekerken yaşadığı zorluklara değinen Kural, "Cibik belgeselini otuz dört  günde çektik. Belgeselde en çok zorlandığımız nokta ise hiç tanımadığınız insanların özel hayatına girmeye ikna etmek oldu. Bu bence en zor kısım. Onlarla belirli bir güven sürecinden sonra özel hayatlarına girmenize müsaade ediyorlar. Bu da doğal bir süreç. Çünkü insanların özel hayatına giriyorsunuz." şeklinde konuştu. Her iki belgeselin de düşük bütçelerle çekildiğini vurgulayan Kural, "Bizler minimal araç ve bütçelerle bu iki belgeseli çektik. Fakat festivallerde yarıştığımız filmlerin bütçeleri bizim kat kat üstümüzde. Ben düşük bütçelerle de dev bütçelere sahip filmlerin geride bırakılabileceği kanaatindeyim. Aldığımız ödüller de bunun bir göstergesidir." dedi.

"Yöresel terimler daha çok merak uyandırır"

Çektiği belgesellerin isimlerinin yöre halkının kullanmış olduğu ifadelerden geldiğini anlatan Yönetmen Kural, "Biz oradaki insanların kullandığı dili benimsedik. Çünkü insanların bunu merak edeceğini biliyorduk. Cibik yerine Sazlık desek, izleyenler için merak uyandırıcı olmayacaktı. Bulak yerine daha farklı bir isim kullansaydık bu kadar dikkat çekmeyecekti. Belgesellerimizin merak edilmesini istediğimiz için yöresel ifadelere yer verdik." açıklamasını yaptı.

Bir yönetmenin en korktuğu olayın kamera etkisinin kaybolmaması olduğunu vurgulayan Kural, "Bence bir yönetmenin en çok korktuğu olay belgeseldeki karakterlerin kamera etkisini kaybetmemesi. Bizler sırf bu etkiyi karakterlerin üstünden atabilme adına bir hafta onların içinde yaşadık. Onlarla beraber sazlıklarda kamış topladık. Onlarla vakit geçirdik. Böylece onlardan biri olduk." diyerek sözlerini noktaladı. "Bir Bilene Sor" adlı söyleşi programıRadyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğr. Gör. Burak Türten'in Yönetmen Turgay Kural’a plaket takdimi ile sona erdi.