“Kariyer için SGK ve Kayıtdışı İstihdam” semineri verildi
İLETİŞİM » “Kariyer için SGK ve Kayıtdışı İstihdam” semineri verildi
16 Nisan 2018 Pazartesi

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerine “Kariyer için SGK ve Kayıtdışı İstihdam” konulu seminer düzenlendi.

Haber&Fotoğraf: Nilay Erol

Gümüşhane SGK Şefi Adil KARAKAŞ tarafından Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda öğrencilere yönelik kayıtdışı istihdam hakkında bilgi vermeyi amaçlayan seminer düzenlendi. Seminerde, nasıl sosyal güvenlik uzmanı olunacağı, kayıtdışılığın olumsuz sonuçları ve kayıtdışılık ile ilgili ihbar ve şikayetlerin nereye yapılması gerektiği konularında bilgiler verildi.

SGK uzmanı olabilmek için gerekli koşulların neler olduğunu ve hangi bölümlerden alımların yapıldığını Karakaş şöyle ifade etti, “KPSS’den en az 70 almak, kurumun yapacağı sözlü sınavdan başarılı olmak, üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar, Yazılım, Elektrik Elektronik Mühendislikleri), Sosyal Hizmetler ve Sağlık İdaresi Yönetimi ya da bunlara denkliği onaylanmış yurt dışındaki yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlar 35 yaşını geçmemek koşuluyla SGK Uzmanı olabilirler.”

Karakaş, "Üniversite öğrencilerinin mezun olduklarında karşılaşacakları en büyük problemlerden biri kayıtdışı istihdamdır. Sigortalı çalışanların kayıtdışı çalışması sonucunda ailesi ve kendisi mağdur oluyor. Bu konu hakkında bilinçli davranılması ve duyarsız kalınmaması gerekir." diyerek sözlerine şunları ekledi, "Kayıtdışı istihdamla alakalı şikayetleri Alo 170 ihbar hattına bildirmeniz yeterli olacaktır."

En fazla kayıtdışı istihdam tarım sektöründe

"Kayı dışı istihdamda yasalar ile önlemler alınmaya çalışılsa da işletmeler, yasalarda bulunan açıklardan dolayı kayıtdışı istihdama devam etmektedirler." diyen Karakaş: "İşletme olarak ben bugün üç işçiye sigorta yaparsam 20 milyar lira yıllık prim öderim. Fakat işçiye sigorta yapmadığım zaman SGK bana toplamda 10 milyar gibi bir para cezası yazar. Bu da üç beş senede gelir. Benim de zararım çok olmaz şeklinde düşünüyor. Bu da kayıtdışı istihdamın önünü açıyor.”

Kayıtdışı istihdamın en çok hangi sektörlerde olduğunu anlatan Karakaş “Yüzde 81 tarım, yüzde 55 inşaat ve yüzde 30 da turizm sektöründe kayıtdışı istihdam yapılmaktadır. Kayıtdışı istihdam da iller değerlendirildiğinde ise Trabzon, Rize, Artvin, Ordu ve Gümüşhane'de yüzde 52, yani her iki kişiden biri kayıtdışı istihdam ediliyor.” dedi. Yaş grupları ve eğitim seviyesine göre kayıtdışı istihdamı anlatan Karakaş: “Yaş gruplarına bakıldığı zaman en fazla kayıtdışı istihdam 50 yaş ve üzerinde ve 15-19 yaşları arasındaki gençlerde görülmektedir. Eğitim seviyesine bakıldığında yüzde 88 okur yazar olmayan ve yüzde 5 yüksekokul-üniversite mezunu olanlar.” açıklamasını yaptı. Karakaş ulaştıkları kişiler tarafından olumlu sonuçlara ulaşıldığını, ulaştıkları kişilerin bilinçlendiklerini, bu vesileyle de kayıtdışı çalışmadıklarını belirterek konuşmasına son verdi.