GÜ'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü paneli
ÜNİVERSİTEDEN » GÜ'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü paneli
13 Mart 2018 Salı

Haber: Nilay Erol

Gümüşhane Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla panel düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü akademisyenlerinin işbirliği ile düzenlenen panel Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Panel moderatörü Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arif ÇİÇEK kadın istismarı, kadın cinayetleri ve kadının yeri hakkında konuşarak panelin açılışını yaptı. Kadının tarihine değinerek kadınların tarih kavramı içerisinde yer almadığını şu sözleriyle ifade etti. “Tarih denince ‘history’ akla gelir ‘his’ İngilizcede erkek ‘her’ kadın için kullanılır. Burada da görüldüğü gibi history erkeğin tarihi anlamına gelir. Böyle bir medeniyette kadının yerini anlamaya çalışıyoruz. Kendi kültürümüze baktığımız zaman kültürümüzde ‘hatun’ kavramıyla karşılaşıyoruz. Hatun, Hakanla birlikte devlet işlerini yürütür ve hatta Hakandan daha çok yetkiye sahiptir. Bu değer medeniyetimizin İslam ile buluşmasının ardından daha da değerlenmiştir. Kültürümüze ‘Cennet analarımızın ayaklarının altındadır.’ değerini kazandırmıştır."

Kadın erkek ayrımında feminizm

Arş. Gör. Erkan DİKİCİ kadın hakları konusunda bir düşünce olarak tarih sahnesinde yer alan feminizm kavramına değinerek ‘Feminizm nedir? Toplumdaki feminizm algısı nedir?’ konuları üzerinde durdu. Günümüz algısının nasıl olduğu hakkında bilgi veren Dikici: “Feminizm denildiğinde genel olarak toplumda oluşan algı bir kadıncılık hareketi olduğu, sadece kadın haklarıyla ilgili bir düşünce olduğu, modası geçmiş bir ideoloji olduğu, tuzu kuru, kentli orta sınıf kadınlarının bir hareketi olduğunun düşünüldüğünü görüyoruz.” diyerek sözlerine şunları ekledi: “Türk Dil Kurumunun tanımına göre feminizm toplumda kadının haklarını çoğaltmak ve erkeğin hakları düzeyine çıkartmak ve onlarla eşitlemek gibi bir amaçla hareket eden bir kadın hareketidir. Buna benzer literatürde onlarca, yüzlerce tanıma rastlanmaktadır.”

“Kadın her yerde kadındır”

Yrd. Doç. Dr. Sefa ERBAŞ ise “Toplumsal cinsiyet nedir? Ötekileştirme kavramı, televizyon aracılığıyla dolayımlanan kadın imgesi” konuları üzerinde durarak kadının her yerde kadın olduğunu ifade etti. Yrd. Doç Dr. Orhan BİNGÖL ise ‘kadın ve popüler kültür’ konularına değindi. Yrd. Doç. Dr. Bingöl, "Erkek egemenliğinden dolayı gerçek hayatta var olamayan kadınlar çareyi popüler kültürde arıyor. Popüler kültür unsuru olan televizyon ve moda kadınların kendilerini ön plana çıkarmasında yardımcı oluyor. Televizyonu izlemek popüler kültürdür." dedi.

Doç. Dr. Taalai SHARSHEMBIEVA kadınlar gününe özel konuşmasında modern Kırgızistan’ın kadına olan bakış açısını sayısal veriler üzerinden anlattı. Doç. Dr. SHARSHEMBIEVA: “Kadının Kırgızistan’da eski zamanlardan beri önemli bir yeri vardır. Boşanma oranı düşük seviyededir. Genellikle ekonomik nedenler söz konusudur. Kadın maaşları erkek maaşlarından fazladır ve iş alanlarında da kadın istihdamı çoğunluktadır. Eğitim seviyesine bakıldığında kadın okur yazar oranı erkeklere göre daha yüksektir.” diyerek Kırgızistan’daki kadının yerini ifade etti.

Panel, soru cevap kısmının ardından sona erdi.