ÜNİVERSİTEDEN » “Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı ve Doğada Yaşam” söyleşisi düzenlendi
14 Aralık 2017 Perşembe

Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Aykut İnce’nin konuşmacı olarak katılımıyla “Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı ve Doğada Yaşam” adlı söyleşi gerçekleştirildi.

Haber&Fotoğraf: Fazıl Ballı

Doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Aykut İnce’nin katıldığı “Yaban Hayatı Fotoğrafçılığı ve Doğada Yaşam” adlı söyleşi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi.

Aykut İnce, konuşmasına insan ve hayvan ilişkisini anlatarak başladı. İnce, insanların ve hayvanların iç içe bilmediğimiz zamanlardan bu yana yeryüzünde yaşadığını belirterek kavimler göçünden sonra hayvanları evcilleştirilmeye başlandığını, büyük bir kısmınınsa yabani kaldığını söyledi. İnce: "Artık yaban hayatı fotoğrafçılığının tanımını değiştirip yaban hayatının görselliği, üreticiliği ve üreticisi gibi kavramlara gitmek zorundayız. Yabani hayatın sadece fotoğraf çekerek belirtilmesi oldukça yanlış. Fotoğrafın yanında video ve resim çalışmaları gibi faaliyetlerin de yapılması gerekiyor. Farkındalık yaratmak için sosyal medyadaki çalışmalarda fotoğraf, film ve sanata ihtiyaç var." dedi.

“Doğadaki hayvanları anlamanın yolu kendinizi anlamaktan geçer”

Yaban hayatında çok ilginç detaylar olduğunu dile getiren İnce: “Başarılı ve başarısızlık bu ilginç detaylarda gizlidir. Bu bilgilere ulaşmanın yolu okumaktır ya da yaptığı işi yakından takip etmektir. ‘Başarı’ kesinlikle tesadüfi değildir. Üzerinde çalışılmayan hiçbir şeyde başarıdan bahsedilemez. Tesadüfi gelen birtakım olgular olabilir, fakat hayran duyulacak işler değildir.” açıklamasını yaptı. Yaptığımız işin içinde yaşamayı bilmemiz gerektiğini belirten İnce, bu sayede doğadaki hayvanları anlamanın yolu kendinizi anlamaktan geçeceğini söyledi. İnce: “Fotoğraf makinesini elinize aldığınız zaman ‘ne çekeyim?’ dersiniz. Bu da sizi düşünmeye iter. Düşünmekse bilime iter, insanı insan olmaya götürür. Bu süreci bilim ve sanatla birleştirirseniz toplumu medeniyete götürür.” diyerek konuşmasını noktaladı. Söyleşi programı Aykut İnce’ye plaket taktim edilmesinin ardından sona erdi.