İLETİŞİM » Belgesel Sinemacılar Birliği Gümüşhane Üniversitesinde
16 Ekim 2017 Pazartesi

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen “Belgesel Proje Geliştirme ve Sunum Atölyesi” projesi kapsamında Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesinde iki gün boyunca belgesel sinema eğitimi verildi.

Haber: Cansu Demir

Fotoğraf: Baturay Can

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından düzenlenen ve beş iletişim fakültesinde yapılacak olan “Belgesel Proje Geliştirme ve Sunum Atölyesi” projesi Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesinde gerçekleştirildi. Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü, Belgesel Sinemacılar Birliği Üyeleri Peri Johnson ve Bingöl Elmas’ın katılımıyla gerçekleşen belgesel sinema eğitimi Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesinde yapıldı. Belgesel sinema eğitimine İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ali Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Birgül Taşdelen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Akla ve duygulara hitap edecek şekilde çekilen şey belgeseldir”

Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü: “Eğitime başlamadan önce belgeselden kısaca bahsetmek gerekiyor. Ya olgusal çekimlerle ya da gerçeğe yakın çekimlerle doğal akışını bozmadan, akla ve duygulara hitap edecek şekilde çekilen şey belgeseldir.” ifadelerini kullandı. Belgesel sinemanın ne olduğuna dair birkaç belgesel film örneği izletildi ve izletilen belgesel filmler hakkında konuşuldu. Mustafa Ünlü, belgesel sinemaya dair 6 tür belirlendiğini dile getirerek, "Belgesel sinemanın altı türü var. Bunları genişletmek elbette mümkün. Ancak genel olarak altı türde birleştirebiliriz. Bunlar, gözlemci belgesel, performatif belgesel, yansıtıcı belgesel, şiirsel belgesel, açıklayıcı belgesel ve katılımcı belgeseldir." dedi. Her konunun aynı duyguda anlatılamayacağını vurgulayan Mustafa Ünlü: “İzleyiciyle bağ kuran şey sinemasal anlatımdır. Yeterince araştırıp, çalışıp, o yaşam alanına girip, onlardan bir parça olursanız, o duygusal bağı kurabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

“Evrensel yapabilmenin yolu duygulara hitap etmektir”

Belgesel Sinemacılar Birliği üyelerinden Peri Johnson: “Belgeseli evrensel yapabilmenin yolu duygulara hitap etmektir. Görüntüler, sözlerden daha etkilidir. İzleyici o duyguyu hissedip aktif hale gelir.” diyerek belgeselin amacını, nasıl iyi bir hale getirilebileceğini anlattı. Aynı zamanda belgeselin yakınındaki konuları görmekle ilgili olduğunu belirtti. Belgesel Sinemacılar Birliği üyesi Yönetmen Bingöl Elmas ise: “Tutku ve derdiniz olmalı. İnsanla, aynı zamanda toplum ile işiniz olduğunu unutmamanız gerekiyor.” dedi. Etkinliğin son kısmında ise belgesel film konusu bulmayı anlatan Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü: “Gümüşhane tamamen tarihi bir yer. Görülmemiş yerleri ve güzellikleri var. Buradan birçok belgesel film konusu çıkabilir. Bulunduğunuz yere göre şanslı bir yerdesiniz. Gümüşhane tarihi köşeler açısından zengin bir il.” diyerek sözlerine son verdi ve Kasım ayında tekrar geleceklerini bildirdi.