ÜNİVERSİTEDEN » GÜ'de "Başarılı İş Görüşmeleri" konulu seminer düzenlendi
17 Mayıs 2017 Çarşamba

Gümüşhane Üniversitesi'nde öğrencilere yönelik "Başarılı İş Görüşmeleri" konulu seminer düzenlendi. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salon'da düzenlenen seminere konuşmacı olarak Psikolog Pınar Can katıldı.

Haber&Fotoğraf: Yasemin Kartal

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nde "Başarılı İş Görüşmeleri" konulu seminer düzenlendi. Öğrencilerin yoğun katılımının olduğu seminere konuşmacı olarak Psikolog Pınar Can katıldı. Psikolog Can konuşmasına aranan işlerin nasıl ve nereden bulunabileceği konusunda bilgiler vererek başladı. Can, "Gazete ilanları günümüzde artık çok fazla kullanılmıyor. Fakat gazetede verilen ilanları inceleyerek şirket hakkında bilgi edinebiliriz. Örneğin ilanın boyutuna bakarak şirketin büyük ya da küçük olduğunu anlayabiliriz. Çünkü büyük şirketlerin ilanının boyutu küçük şirketlere göre daha büyük olur." dedi. Bir diğer iş bulabileceğimiz uygulamanın siteler olduğunu söyleyen Can, "Şirketlerin sitelerine girin, onların sayfalarını inceleyin. Sitenin hızı ve görüntü kalitesi size şirket hakkındaki detaylı bilgiyi sunacaktır. İnternet sitelerinde hem işverenler hem de işi alanlar ilan verebiliyorlar. Bu sitelerden de yine kriterinize uygun olan iş ilanına ulaşabilirsiniz." açıklamasını yaptı.

İş görüşmelerinin nasıl olduğuna hakkında bilgi veren Can "İş görüşmelerinin nasıl gerçekleştiğini bilmek bize görüşme sırasında nasıl bir ortamla karşılaşacağımız konusunda bizi hazırlar. İş görüşmeleri 3 şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan ilki standart görüşme şeklidir. Standart görüşme şeklinde işverenin elinde belirli tip sorular vardır ve bu sorular herkese aynı şekilde sorulur. Bunlar kalıp sözlerdir. Değerlendirme merkezli görüşme şekli ise 8-10 kişilik gruplar üzerine yapılır. Herkes aynı salonda yuvarlak masa etrafında toplanır. İşveren ortaya bir sorun atıp çözüm önerileri bulmanızı ister. Bunu istemesinde asıl amaç sizin takım çalışmasına ve grup içindeki iletişiminizin ne kadar kuvvetli olduğuna bakmasıdır.  Bu yöntemle davranışlarınızı gözlemler. Uzaktan görüşme ise telefon yoluyla yapılır." dedi.

"İsteklerini ve hedeflerini netleştirin"

Psikolog Pınar Can, iş görüşmelerine nasıl hazırlanılması gerektiği üzerinde de durdu. Can, "İş görüşmesine gitmeden önce ilk olarak kendinizi hazırlayın. Artı ve eksi yönlerinizi belirleyin, şirketi ve personellerini tanıyın, isteklerini ve hedeflerini netleştirin. Ortalama ne kadar bir ücrete tabi olacağınızı araştırın. İş görüşmesine giderken ise kimle görüşeceğinizi not edin, görüşeceğiniz kişinin ismini kartınıza not alın. Bu size avantaj sağlayacaktır. Elinizdeki eşyaları olabildiğince azaltın ve son olarak çantanızda olması gerekenleri eksiksiz alın." diyerek konu hakkında bilgi verdi. Görüşme sırasında kıyafetin çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Can, "Erkekler koyu elbise, kravat ve boyalı ayakkabı ile kadınlar ise dekolteden kaçınarak ceket etek veya ceket pantolon şeklinde giyinebilir. İş görüşmesine gideceğiniz yerle ilgili araştırma yaparsanız eteğin mi yoksa pantolonun mu daha çok uygun olduğunu tespit edebilirsiniz." dedi. Psikolog Can, iş görüşmelerinde yaygın görülen hatalar hakkında da bilgi verdi. Can, "Kişisel hazırlığın eksik olması, uygun olmayan dış görünüm, beden dilinin etkin kullanılmaması, zayıf duruş, aşırı kaygı görüşmede görülen büyük hatalardandır." açıklamalarını yaptı. Son olarak görüşme bittikten sonra şirkette beklenilmemesi gerektiğini söyleyen Can, programa katılan öğrencilere teşekkürlerini sunarak programı bitirdi.