ÜNİVERSİTEDEN » GÜ'de "Turizm Sadece Turizm Değildir" konferansı düzenlendi
22 Nisan 2017 Cumartesi

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından “Turizm Yalnızca Turizm Değildir” konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak konuşmacı olarak katıldı.

Haber&Fotoğraf: Hilmiye Oktay

15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Turizm Fakültesi tarafından “Turizm Yalnızca Turizm Değildir” konulu konferans düzenlendi. İletişim Fakültesi Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen konferansa Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Turizmin tarihi geçmişinden bahsederek konuşmasına başlayan Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, "Tarihsel perspektif olarak bu topraklarda 150 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren gezme görme, Osmanlı döneminde 1860 yılındaki faaliyeti ile başlatılır. Bu dönemden itibaren baktığımızda Osmanlı batılılaşma hareketi olan siyasi gelişmeler olsun bir tarafta turizmi görürüz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla birtakım değişiklikler görüyoruz. Turizm Bakanlığı, Basın Yayın ve Enformasyon Bakanlığı gibi turizm tanıtma bakanlıklarının kurulmasıyla turizm Türkiye Cumhuriyeti’nde önemli bir yer almaya başladı. 1984’te bugünkü turizm sektörünün temelleri atılıyor.” ifadelerini kullandı.

Turizm görünmeyen siyasi gelişmelerden etkileniyor

Turizmin gezme, görme, yeme, içme, konaklama, seyahat faaliyetlerinin içerisinde olayların arka yüzü olarak ekonomi, sosyal, toplumsal, fiziksel, kültürel ve siyasi etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Kozak, “Ülkeler birbirleriyle birtakım ilişkiler kurarken turizm adına dikkat etmek zorunda. Biz bugün Rusya ve Almanya gibi ülkelerle siyasi ilişkilerde pazarlık ederken turizmi düşünmek zorundayız. Türkiye'nin siyasi kararları karşısında diğer ülkelerin bize karşı argümanları var. Turizm dışında yaşanan birtakım sorunlar yaşanıyor ama burada bir argüman olarak turizmi kullanıyorlar. Uluslararası siyasi ilişkilerde birtakım olaylar oluyor. Ancak bunlardan Antalya’daki ve Bodrum’daki otelciler ve esnalar etkileniyor.” dedi. Ülkelerin aldıkları siyasi kararları desteklemek için en büyük argüman olan orduyu kullandığını fakat şimdi ise turizm kullanıldığını söyleyen Kozak, “Turizmle ilgili alınan kararlar sanki askeri strateji manivelası gibi turizm kullanılıyor. Çeşitli faktörler kullanılıyor. Pasaport soruları, güvenli veya güvensiz ülke gibi terörle ilgili çok şey. Bu alınan kararlardan lokantacısından taksicisine, otelcisinden esnafına kadar herkes etkileniyor.” dedi. Konferans, soru cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Nazmi Kozak'a plaket takdim edilmesi ile son buldu.