GÜNCEL » "Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme" çalıştayı yapıldı
21 Kasım 2016 Pazartesi

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) tarafından yürütülen "Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme" çalışmaları kapsamında Gümüşhane Pestil-Köme Kümelenme çalıştayı gerçekleştirildi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Küçük, Gıda  Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, Pestil Köme üreticileri, Ceviz üreticileri, Arı Yetiştiricileri Birliği ile kurum ve kuruluş temsilcilerinin geniş katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Pestil Köme sektörünün gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar masaya yatırıldı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası'nın pestil köme sektöründe üretim yapan firmaların iç ve ulusal pazarlardaki diğer ürünlerle rekabet edebilirlik gücünü artırarak uluslararası pazarlarda daha çok yer edinebilmesi amacıyla yapılan "Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme" çalıştayının açılış konuşmasını yapan GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, geçmişte evlerde kadınların ürettiği pestil kömenin 1980’li yıllardan itibaren artık sektörel bir yapıya büründüğünü ve günümüzde birçok firmanın ürettiği önemli bir ticari ürün haline geldiğini söyledi.

"23 firmada yıllık ortalama 5 bin ton pestil köme üretiliyor"

İnsanların evlerinde tüketilen yöresel ürününün ticari bir sektör haline gelmesine öncelik eden ve büyük  katkılar sunan  öncü firmalara teşekkürü bir borç bildiğini söyleyen Başkan Akçay, "Biz de GTSO olarak  her zaman pestil köme sektörümüzü nasıl daha yukarılara taşıyabiliriz  ve üreticilerimize ne gibi katkılar sunabiliriz çabası içerisinde olduk. İlimizde kayıtlı toplam 27 firma var. Faal olarak  üretim yapan ise  toplam 23 firmamız var. Bu 23 firmada yıllık ortalama 5 bin ton pestil köme üretiliyor. İnşallah firmalarımız ortaklaşa yürütecekleri  projeler ve çalışmalar sayesinde hem üretim kapasitelerini artıracak hem de ürettikleri ürünlerin ulusal pazarlarda daha kolay satabilme imkanı yakalayacaklar. Şehrimiz için üretim yapan katma değer sağlayan tüm firmalarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca şehrimize  geldiği ilk günden itibaren  kalbi Gümüşhane diye atan ve şehrine daha iyi hizmet edebilmek için çabalayarak iş dünyasının her zaman yanında olan  bir vali ile çalışmanın Gümüşhane sevdalıları için bir şans olduğunu düşünüyorum. Her derdimizde bizleri dinleyen ve çözüm arayan sayın Valimiz Okay Memiş’e de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bulunduğum her ortamda ifade ettiğim gibi dünyanın en güzel pestil ve kömesi Gümüşhane Pestil ve Kömesi, En güzel ekmeği Gümüşhane ekmeği, en güzel balı Gümüşhane balı, en güzel üniversitesi de Gümüşhane Üniversitesidir." dedi.

Kendi  değer  ve özverisiyle kalkınabilmek çok önemli bir değer

Pestil ve Köme Sektöründe Kümelenme  çalıştayında  konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş ise  Gümüşhane'nin kendi ölçeğinde küçük  bir il olduğunu ancak etkisinin çok büyük ve geniş olduğunu söyledi. Bir ilin kendi değerleri ve özverisi ile kalkınabilmesinin çok önemli ve değerli bir kavram olduğunu belirten Vali Okay Memiş,  "Gümüşhane olarak güçlü yönlerimizi daha fazla ön plana çıkarmalıyız. Bunların en başında da tarih ve kültürümüzde geçmişimizden beri yer edinmiş olan pestil ve kömemiz geliyor. Şehrimizin en önemli sektörü haline gelen pestil köme üretimi şu an şehrimizdeki en dinamik sektör. Bu da pestil kömenin  bu şehrin stratejik ürünü olduğunu gösteriyor. Şehrimizle birlikte ülkemizin faklı illerinde yine farklı isim ve türlerde bizim ürettiğimiz pestil ve kömemize  benzer ürünler üretiliyor ve satılıyor. Bunun için biz kendi ürettiğimiz pestil köme ve diğer ürünlerimizi daha doğal, daha lezzetli  bir şekilde üretebiliriz. İnovatif çalışmalar yaparak üretmeli ve geliştirmeliyiz. Şehrimizde doğal olarak bir kümelenme yapısı oluşmuş. Fakat biz doğal yapıyı daha verimli ve sistemli bir hale getirebildiğimizde sektörümüzün gelişmesi ve ulusal pazarlarda daha kolay ürün ihraç edebilen ve tanınan bir sektör yapısına bürünmesini sağlamış olacağız. Artık küresel markalara sahip firmalar bile kendi aralarında işbirliği içinde üretim yapıyorlar. Biz de sektörlerimizde gerekli işbirliğini yaparak büyüyeceğiz. Kümelenme kavramının temelinde de bu yatıyor. Gümüşhane Valiliği olarak tüm imkan ve bütçemizi zorlayarak şehrimizin bu önemli sektörünü daha da geliştirmek için çalışıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürümüzle birlikte yaptığımız çalışmada inşallah pestil ve kömenin hammaddesi olarak kullanılan ceviz ihtiyacımızı 5 yıl içinde artık şehrimizden karşılayacağız. Şehrimizin coğrafi yapısı ve iklimine uygun 5 bin ceviz fidanımızın dikimini inşallah bu yıl ve 2017 yılımızın ilk dönemlerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde bitireceğiz. Artık Gümüşhaneli pestil köme  üreticilerimiz dışarıdan bir kilo dahi ceviz almayacak. Kendi şehrimizde ürettiğimiz kaliteli ve doğal cevizimiz ile  pestil ve köme sektörümüzü daha üst seviyelere taşıyacağız." dedi.

Çalıştay kapsamında Bilim Sanayi ve  Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Dairesi Uzmanı Çağrı Bacak, Danışmanlık Firma Yetkilileri Fatih Kılıç ve Nazım Tümer Kümelenme ve Küme kavramı üzerine katılımcılara bir sunum gerçekleştirerek teşvikler ve yapılacak ortak Küme çalışması hakkında bilgi verdi.