EKONOMİ » Gümüşhane'nin geleneksel lezzeti pestil-köme
8 Aralık 2015 Salı 

Gümüşhane lezzetleri denilince akla ilk gelen tat olan pestil-köme, başka birçok ilde üretiliyor olmasına rağmen bu şehrin geleneksel lezzeti olarak markalaşmış durumda.

 
Haber: Elvan GÜVEN

 
Gümüşhane'de gerek ev yapımı gerekse fabrika üretimi birçok çeşidi üretilen bu lezzet her geçen gün popülaritesini artırıyor.
 
Kurduğu fabrikada pestil köme imalatı yapan Engin Durdu bu ürünlerin tamamının dut özünden yapıldığını söyledi.
 
Dut ağacının Gümüşhane’de fazlaca yetiştirilen bir meyve olduğu için böyle bir tatlının burada geleneksel bir lezzet haline geldiğini anlatan Durdu, "Pestil yapımında, dut özü, bal, un süt ve bir miktar şekeri kaynatarak karışım haline getiriyoruz. Bu karışımları beze seriyoruz. Bunları kalıp şekline dönüştürerek 1-2 gün sonra alıyoruz. Kömede pestilden ekstra olarak dut pekmezi kullanıyoruz. Ceviz takılı 1 metrelik ipleri kaynattığımız karışımın içerisine batırıyoruz. Bu batırma işlemini 4-5 gün boyunca günde bir defa olmak üzere tekrarlıyoruz. Bu işlem sona erdikten sonra bu ipleri 2-3 katlı askılara taktırıyoruz. Kömenin ipe dizilip rafa gelme süresi 16 günü buluyor" dedi.
Bu haber 746 defa okundu
Yorumlar
Bu Habere henüz yorum yapılmadı.