EKONOMİ » Sağlıklı mangal Gümüşhane ızgara taşıyla mümkün
20 Kasım 2015 Cuma 

Pikniklerin vazgeçilmezi olan mangalda etin lezzetini bozmadan kendi yağıyla pişmesini sağlayan Gümüşhane'nin ızgara taşları yoğun talep görüyor.

 

Haber: Şahin Kaya


Kentte 7 yıldır mangal için ızgara taşı üreten Serdar Demirağ, küçük çapta başladığı üretime yoğun taleple birlikte kurduğu atölyede seri bir şekilde devam ettiğini söylüyor.

 

Gümüşhane'nin köylerinden çıkarılan taşları atölyesinde işledikten sonra ızgara taşı haline getirdiğini anlatan Demirağ, "Ocaklardan çıkarılan taşlar 4 ayrı kaliteden oluşuyor. Taşların kalitesine göre farklı ürünler elde ediliyor. 800 dereceye kadar dayanıklı ızgara taşları olabiliyor" dedi.

 

"Ateşle temas olmuyor"

 

Taşaları demirden hazırlanan mangal, soba veya ayakların üzerini kaplayacak şekilde kestiklerini anlatan Demirağ, "Taşın üzerinde açtığımız küçük ve ince oluklar, ızgarası yapılan etten çıkan yağın akmasını engelliyor ve ızgaraya konulan etler, köfteler, balıklar, kendi yağlarıyla pişiyor, böylece yumuşak oluyor. Izgara taşında pişirilen gıdalar ateşle temas etmiyor. Böylece mangal kömürü ve ateşten çıkan karbonmonoksit gazıyla da temas olmuyor. Izgara taşı kızıyor ve üzerine koyduğunuz sebzeler, etler kendi halinde pişiyor. İnsan sağlığını da olumsuz etkilemiyor. Taş üzerinde pişen etlerin doğallığı ve lezzeti duyuldukça ilimize has ızgara taşı büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinden sipariş alıyorum. Yurt dışına bile ızgara taşı gönderdiğim oluyor" şeklinde konuştu.

Bu haber 4805 defa okundu
Yorumlar
Bu Habere henüz yorum yapılmadı.