YAŞAM » Tandır ekmeği kültürü Gümüşhane’de devam ediyor
19 Kasım 2015 Perşembe 

Haber: Sinan Uçar

Gümüşhane’nin Köse ilçesinde tandır ekmek kültürü yerini koruyor. Hem sağlıklı hem bereketli olan Tandır ekmeğinin yapımını ise Köse ilçesine bağlı Yucavık köyünde yaşayan Hatun Bulut anlatıyor.

Köse ilçesine bağlı Yuvacık köyünde geçmişten bugüne gelmiş tandır ekmeği geleneği sürdürülüyor. Tandır ekmeği yapımına devam eden Hatun Bulut:“Eskiden bakkal ve fırın her yerde bulunmazdı, annelerimiz ekmeği tandırda yapardı. Biz de Tandır geleneğini onlardan öğrendik, torunlarımız bu lezzeti unutmasın diye tatile köyümüze geldiklerinde yapıyoruz” dedi.

Bulut, “Babalarımız Tandır fırınını, genel olarak, topraktan 100 cm derinliğinde 120 cm olarak yaparlar. Tandır kuyusunun içeresinde ateş yakıyor ve kuyunun iyice ısınmasını bekliyoruz. Tandır ısındıktan sonra yoğurduğumuz hamurları tandırın içinde pişiriyoruz” dedi. Tandır ekmeğinin yöresel tarifini veren Bulut, şöyle konuştu: “Büyükçe bir kabın içine yarım torba un döküyoruz, bir avuç tuz, bir yemek kaşığı da maya ilave ediyoruz. Daha sonra yavaş yavaş ılık su ve gerek duyulursa tekrar un döküp yoğurmaya başlıyoruz.”

Bulut, son olarak, “Tandır ekmeği hem bereketli hem de sağlıklı. Tadı daha lezzetli oluyor. Yüzyıllardır bu gelenek devam ediyor. Biz de büyüklerimizden aldığımız bu geleneği devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Bu haber 1004 defa okundu
Yorumlar
Bu Habere henüz yorum yapılmadı.