SAĞLIK » Sağlıklı Zayıflamada Doğru Bilinen Yanlışlar
3 Kasım 2015 Salı

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden diyetisyen Hakan Bor, kilo vermek için yapılan bazı uygulamaların insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Haber: Demet KOLANCI

Toplumda zayıflayabilmek için yemek yememek gibi yanlış bir genel yargının olduğunu anlatan Bor, haber merkezimize yaptığı açıklamada, sağlıklı zayıflamada doğru bilenen yanlışlar hakkında bazı uyarılarda bulundu.

Sağlıklı zayıflamanın yemek yememekle değil, uygun diyet programı yanı sıra spor yapmakla mümkün olabileceğini belirten Bor, "Fazla kilolarından kurtulmak isteyenler hiç spor yapmadan sadece beslenme alışkanlıklarındaki kısıtlamalarla zayıflamaya çalışırsa çok zor ve sancılı bir süreç yaşamak zorunda kalabilirler. Yetersiz beslenme nedeniyle deri altındaki yağ dokusunun kaybı ve bunun sonucunda vücutta sarkmalar gibi birçok değişik sorunlar meydana gelebilir" dedi.

Diyetisyen Bor, yemek yemeyerek ya da öğün atlayarak zayıflamaya çalışmanın sağlıklı zayıflamada doğru bilinen yanlışların en önemlisi olduğunu vurgulayarak, "Sadece yemek yemeyerek kilo vermeyi başarabilen sayısı çok azdır. Bir insanın midesinin çalışma hızı vardır. Bu çalışma gece 02 gibi hızlanmaya başlayıp öğlen saat 1 gibi en yüksek hızına ulaşır. Akşam saatlerine doğru yavaşlamaya başlar. Bu nedenle öğün atladığımızda bir sonraki öğünde daha fazla yemek ihtiyacımız oluyor. Böylesi sağlıksız beslenmeden ziyade daha az ama sık yemek yemeyi tavsiye ediyoruz’’ şeklinde konuştu.

Son zamanlarda popüler kilo verme yöntemlerinden bir tanesinin de cerrahi müdahale olduğunu ifade eden Bor, şunları kaydetti:

"Zayıflamak için yapılan cerrahi müdahalelerin de önemli sakıncaları olabilmektedir. Cerrahi müdahale genellikle diyetle kilo vermesi çok zor olan aşırı kiloya sahip insanlarda uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemle başarılı sonuçların elde edilebileceği gibi geri dönülemeyecek ciddi sağlık problemleriyle de karşı karşıya kalınabilir. Son çare olarak gidilmesi gereken cerrahi müdahalelerin dışında genellikle diyet ve sporla sağlıklı zayıflamayı öneriyoruz. Fakat diyet ve spor yaparken de dikkatli olunması gerekiyor. Piyasada kilo vermek için birçok diyet programı dolaşıyor. Oysa bu programlar kişiye özel olmalı, uygulanacak program öncesi gerekli tetkikler yapılarak bunların sonucuna göre özel programlar hazırlanmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir zayıflama için mutlaka bir diyetisyen yardımı alınmalı."