YAŞAM » Gümüşhane Üniversitesinde "Kadın" konulu panel gerçekleştirildi
18 Mart 2013 Pazartesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün yer aldığı haftada Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından panel düzenlendi. Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonun’da yapılan panelde İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, "Günümüz Dünyasında Kadın" konusunu işlerken, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Ellek ise "Kuran ve Hadis Işığında Kadın ve Erkek" konusuna değindi.

Haber: Mert Zımba Fotoğraf: Ercan Karabuga

“Kadına ilişkin insanlık sorunumuz var”

Panelde söz alan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş öncelikle kadının değişen konumu ve beraberinde gelen sorunlara değinde. Vatandaş, "Günümüz dünyasında kadının çalışması ve evi idare etmesi sorunların artmasına neden oldu. Televizyonlardan duyduğumuz haberlerden sorunun katlanarak büyüdüğüne tanık olduk.  Bu problemler çözülmesi gereken problemlerdir ve kadına ilişkin sorun vardır, var olmaya devam edecektir. Çünkü iki farklı birey aile çatısı altında bir araya gelmekte. Sorun varsa çözüm önerileri bulmamız gerekiyor.  Sorunların dozajını azaltmak istiyorsak, kadın ve erkek ilişkilerini tanımlamamız  gerekiyor. Erkekler medyada yansıtıldığı gibi, şiddet düşkünü ve görüldükleri yerlerde öldürülmesi gereken insanlar değil, dışarıda kadın öldürmek için gezen psikopatlar değildir, kadınlar da bu dünyanın yardımcı unsuru değildir. Bunu böyle bilip bu şekilde hareket edilmeli” diye konuştu.

Vatandaş'ın konuşmalarından sonra  İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Ellek de, Kuran ve hadis ışığında kadın ve erkek ilişkisine değindi. Ellek şunları söyledi: "Kadın ve erkek yaratılış itibari ile insan medenidir diye tabir edilir. İnsanlık da medeniyet de insanlık demektir. İnsanlar hikmetli davranmakla mükelleftir. Allah bize peygamberimizi model olsun diye göndermiştir. Peygamberimize gelen kadınların probleminin tamamını çözmüştür, hata yapmak insanın içinde vardır. Önemli olan hata yaptıktan sonra hatayı kabul edip bu hatadan dönmeye çalışmaktır."

Erkeklerin kadınları köle gibi kullanan değil, kadınları evi hapseden değil kadınları baş üstünde tutan centilmence davranan kadınların kendi ayakları üstünde durması için gayret sarfeden ve hayatın en önemli yerine koyan olduğunu söyleyen Ellek, "Erkekler kadınların hayatta nasıl yaşaması gerekiyorsa bu gerekliliği sağlamağa zorunluğu vardır diyor Kuran" diyerek sözlerini tamamladı.

Loading the player...