Öğrenci Köşesi
2 Ocak 2019 Çarşamba
gif.habermerkezi@gmail.com

İnternet gazeteciliğine geçiş neleri değiştirdi?

Köşe Yazısı: Dicle Kaya

Teknolojinin öznesi diyebileceğimiz iletişim mecralarında meydana gelen değişimler, eski ve yeni mecra ayrımını gündeme getirmiştir.  Bu dönüşüm beraberinde kitle iletişim araçlarında yöntem ve daha birçok değişimler yaşanmasına neden olmuştur.

Dijital çağın hayatımıza girmesiyle birlikte kitle iletişim araçlarının bizlere sundukları taşınabilir hale gelmiştir. Tabi bu gazetecilik sektörünün de dijitale taşınması gerekliğini doğurmuştur.  Bu değişim beraberinde birçok sorunu getirirken, gazetecilik sektörü için şimdiye dek kullanılan yani mevcut olan altyapısını etkilemiştir.

Öncelikle gazetecilik sektörü içindeki mevcut gazete sahipleri açısından bakmak gerekirse, gazeteye para veren kesimin büyük bir kısmı internetten haber takip edebileceği için para vermeyi bırakarak internetten takip etmeye başladı.

Gazetecilik mesleği gereği bilginin üretiminden ziyade bilginin kullanılması, işlenmesi ve hedef okurlarına gazete aracılığıyla sunması şeklinde dağıtım işleviyle birlikte süregelen iş alanıdır.  Kitle iletişim alanında yaşanan değişimler gazete sektörünü geleneksel iş alanından sıyırarak dijital bir ortama sürüklemektedir.

Gazetecilik mesleğinde, gerçekleşen bu yenilikler yeni becerilerin kazanılması ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Ayrıca okurlarının beklentilerine cevap verebilmesi için gazeteci-okur ilişkisinin çeşitli kanallarda sürdürülmesi ve mevcut tutumları öğrenmesi bu sektör için bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu demek oluyor ki gazeteci, sürekliliği sağlamak ve mevcut okur kitlesini elinde tutmak için bağlılık yaratması gerekir.

İnternet gazetecisi daha donanımlı olmak zorundadır. Mesleki birikiminin yanı sıra gerektiğinde editör, muhabir hatta bir yayın yönetmeni gibi karar verme yetisine sahip olması gerekiyor. Çünkü internet gazeteciliğinde haber akışı sürekli ve bu haberleri en kısa sürede yayına vermesi gerekmektedir.

İnternet gazetecisi hem gazete, hem televizyon, hem radyo ve hem de internet formatında haber yazabilecek yetkinlikte olmalıdır.  Bunun nedeni ise artık medya grupları bu mecraları tek bir elden kullanabilecek donanımda gazeteci istihdam etmektedir. Bu durumda gazetecilik mesleği anlam ve işlev olarak tamamen değişime uğramış demektir.