Öğrenci Köşesi
25 Ekim 2018 Perşembe
esradudu@gumushane.edu.tr

Müzik ihtiyaç mı yoksa zevk ürünü müdür?

Köşe Yazısı: Fevzi Koç

Yemek yerken, uyurken, okuldayken, sosyal alanlarda vakit geçirirken, yalnız kaldığımız anlarda, değişik ruh halleri yaşadığımız sırada, hayatımızın her anında bizimle olan bazen istekli bazen ise isteksiz olarak dahi dinlediğimiz, kulağımızın içinde sürekli var olan ve kendisini tekrarlayarak hatırlatan, farkında olmasak bile bizi en çok etkileyen şeylerden birisi müzik.

Peki, neden müzik dinleriz? İhtiyaç mı duyarız yoksa keyif almak mı isteriz?

Sürekli yaptığımız ama neden yaptığımız konusunda hiç düşünmediğimiz bir konudur neden müzik dinlediğimiz. Kimileri sadece hoşuna gittiği için dinler, kimisi o an yaşadığı ruh halini yansıttığı ve kendisini rahatlattığı için dinler, bazıları sadece bir gürültü kaynağı olsun diye kullanır ve bunların yanında müzik artık satış aracı olmuş durumdadır. Girdiğimiz mağazalar bunun en basit örneği olarak gösterilebilir. Bu tür mekânlarda müzik hep aynı türdendir ve aynı bpm (beats per minute; dakika başına düşen vuruş sayısı) arasındadır bunun sebebi de müziğin insan davranışları üstündeki etkilerinin gözlemlenmiş olması. Gittiğimiz yerlerde müzik bizi para harcamaya teşvik etmek için bile kullanılmakta. Peki, biz ne için müzik dinliyoruz, bireysel alanlarımızda vakit geçirirken vaktimizi neden müziklere ayırıyoruz?

İşte bizi ilgilendiren kısım tam olarak bu; müzik, bize göre bir ihtiyaç mı yoksa zevk ürünü mü? Müziğimizi açtığımızda hepimiz farklı duygular yaşarız ve müzikle beraber bu duygularımızı değiştirerek farklı bir ruh haline bürünürüz bu şekliyle müzik bizim günlük yorgunluklarımıza, kafamızdaki sorunlara, gün içinde denk geldiğimiz değişik durumlara karşı bir ilaç olarak hayatımızda yerini önemli şekilde alır. Bazılarımız ise sadece o an müzik dinlemek ister ve listesinden bir müzik açar ve onunla birlikte kendisini zamanın akışına bırakır, peki bunu yapan birisi de müziği bir ihtiyaç ürünü olarak kullanmış olmaz mı? Müzik bizim için sadece türünü seçerken bir zevk ürünü haline gelmiş bir ihtiyacımız olabilir mi?

Bu konuda birçok yorum yapılabilir elbette fakat nereden bakarsak bakalım müzik ihtiyaç da olsa zevk ürünü de olsa bizim vazgeçilmez bir parçamız haline gelmiş ve daha da gelmekte olan, hayatımızda kullanımı açısından ilaç diyebileceğimiz bir üründür. Sizler dinlenmek veya rahatlamak için dinleyin, sadece bir ses olsun amacıyla dinleyin veya ister bir pazarlama aracı olarak kullanın müzik çalmaya devam ettikçe neden dinlediğimiz sorusu tekrarlanacak bir soru olarak kalacaktır.